Hrana i piće

MUSAKA OD PATLIDŽANA – ovo definitivno morate spremiti

Isprobaj ovu slasnu musaku s patlidžanima…

Ovaj jednostavan recept za musaku s patlidžanom brzo se priprema i čini ukusan obrok, nevezano je li riječ o ručku ili bogatoj večeri. Sastoji se od pregršt dobro poznatih sastojaka i autentičnih okusa.

Sastojci: 400 g patlidžana, 400 g faširanog mesa, 5 jaja, 2 dc mlijeka, 100 g pavlake, 50 g crnog luka, 50 g mrkve, 50 g paradajza bez sjemenki, 1 čehno bijelog luka, brašno, peršun, so, biber, ulje, pašteta od pileće jetrice, 300 g pileće jetrice, 50 g luka, 1 čehno bijelog luka, 70 g putera, 50 g pavlake, peršun, so, biber, ulje.

Priprema: Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Stavi kriške patlidžana na papirnate ručnike, lagano ih pospi solju i ostavi sa strane 30 minuta. Zatim ih stavi u lim za pečenje i prethodno zagrijanu pećnicu i peci 20 minuta.

Kada dođeš na pola vremena, preokreni ih. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.

Dodaj luk, češnjak i mljeveno meso. Začini solju i paprom te ostalim začinima po želji. Kuhaj, miješajući drvenom žlicom dok meso ne porumeni, otprilike osam minuta. Iscijedi višak tekućine iz mesa pa dodaj rajčicu i povrće po želji i na laganoj vatri pirjaj, oko 20 minuta, dok se smjesa ne zgusne.

Da bi napravila bešamel umak, rastopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Umuti u njega brašno i pričekaj dok ne proključa. Drži na niskoj vatri i postepeno ulij toplo mlijeko, miješajući stalno dok se ne zgusne. Dodaj parmezan i promiješaj sve da se sjedini.

U namašćeni lim za pečenje poslaži trećinu patlidžana. Zatim ga prekrij polovicom smjese od mesa i rajčice. Zatim dodaj još jedan sloj patlidžana, nakon čega slijedi preostala smjesa rajčice i mesa.

Pokrij ju preostalim patlidžanom, a po vrhu prelij umak od bešamela i pospi nasjeckanim sirom i muškatnim oraščićem. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Ostavi da se odstoji barem 10-15 minuta prije posluživanja


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh