Hrana i piće

U KOJE DOBA DANA JEDETE MED? Ruski nutricionista okriva kada je najbolje

Svima je dobro poznato koliko med pozitivno utiče na imunitet, međutim, količina ovog prirodnog zaslađivača nije uvek ista za svakoga, upozorava ruska nutricionistkinja Ana Košečkina.

Med - Zdravlje.avaz.ba

– Ne postoje jasni standardi koji bi određivali tačnu količinu meda koja se može pojesti u toku dana. Ako osoba jede mnogo slatkiša, ugljenih hidrata, glukoze i fruktoze svakog dana, onda svakako ne treba da preteruje sa medom. Možemo da pretpostavimo da prosečna osoba dnevno pojede oko 100 grama šećera, a preporuka je nešto niža – od 70 do 90 grama. Šećer se nalazi u gotovo svim namirnicama. Zato je korisno unositi ne više od tri do pet kašičica meda dnevno da biste imali korist, ali ne i da biste naneli štetu svom telu, kao što su, na primer, povećanje telesne težine, pojava karijesa… – objašnjava Košečkina.

Pored količine, veoma je važno u koje doba dana konzumirate med.

– Mislim da to zavisi od toga sa čime ga uzimate. Ako se kombinuje sa proizvodima koji sadrže kofein, onda je bolje ujutru. Na primer, čaj ili kafu sa medom je najbolje uzimati prije podne. Med nema supstance za koje je važno da se uzimaju u neko određeno doba dana. Ali zbog činjenice da ima dosta ugljenih hidrata, verovatno je bolje da ga konzumirate u prvoj polovini dana, tako da telo ima vremena da ove sastojke iskoristi za energiju, a ne za masti – savetuje nutricionistkinja, prenosi republika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh