Hrana i piće

Punjena domaća pogača neobičnog izgleda

Pogača je veoma jednostavna za pripremu, a opet tako je ukusna i zanimljivog izgleda.

Pogača - Cooking.rs

Sastojci:

Za tijesto:

400 g brašna (mekog) (+ brašno da umijesite I oblikujete pogaču)
100 ml tople vode
100 ml mlijeka
20 g kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica brašna
1 kašika ili 2 kašičice kisele pavlake
1 kašičica soli
1 jaje
3 kašike ulja

Za punjenje pogače:

1 bjelance
so
oko 150 g sitnog sira

Za premazivanje pogače:

1 žumance
So
1 kašičica kisele pavlake

Priprema:

U činiju izdrobite kvasac. Dodajte šećer, brašno i toplu vodu, pa dobro promiješajte. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta.

U veču činiju sipajte 1/2 prosijanog brašna. Dodajte so i promiješajte. Zatim dodajte ostatak vode, mlijeko, aktiviran kvasac, jaje, kiselu pavlaku i ulje. Dobro promiješajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna i umijesite tijesto, piše “Cooking.rs“.

Tijesto oblikujte u lopticu, pa stavite u nauljenu činiju i pokrijte. Ostavite pokriveno, dok se ne udvostruči, oko 60 minuta. Prostorija mora biti topla.

Nadošlo tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i premijesite.

Oklagijom rastanjite tijesto u okrugli oblik (oko 26 cm).

Tepsiju obložite papirom za pečenje i stavite pogaču. Skupljenim prstima utisnite tri kruga u pogači, tako da se napravi prostor za fil. (Pogledajte u videu)

Premazite je sa umućenim žumancetom sa kisleom pavlakom i soli. Preko možete da pospete susam.

Pecite u zgrijanoj rerni na 200 C oko 35 minuta. Kada pogača porumeni sa gornje stran stavite foliju, da ne izgori. Pogača je sa gornje strane mekana. Kada sa donje strane porumeni pogača je pečena. Ostavite da se prohladi pa je isjecite i poslužite.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh