Hrana i piće

Limun i peršun – odličan prirodan lijek protiv bakterija, posebno ešerihije

Ponekad je najdjelotvorniji prirodni lijek upravo najjednostavniji.

Peršun je prava riznica zdravlja, koja se krije u njegovom korenu i listovima. Pomaže u lečenju mnogih bolesti: od upale prostate, do oticanja nogu, reumatizma, kostobolje, debljine, angine pektoris…. U starom Egiptu peršunom su lečili bubrege i mokraćne puteve.

Limun je još jedna od biljaka koju su Egipćani koristili u medicini. Dve najpoznatije zdravstvene koristi limuna su jako antibakterijsko i antivirusno delovanje. Kada se udruže limun i peršun, pa se tome dodaju još med i maslinovo ulje dobijemo fantastičan lek protiv svih bakterija, naročito protiv Ešerihije koli.

Potrebni sastojci:

250 g korena peršuna
250 g limuna s korom
250 g meda
2 dcl maslinovog ulja
Med nabavite kod pravog i proverenog pčelara. Limun treba dobro oprati. Najbolje je da koristite domaći limun, koji nije hemijski tretiran. Ukoliko limun kupujete u prodavnici, zbog pesticida, dobro bi bilo da ga pre upotrebe držite par sati u hladnoj vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone. Izvadite limun iz vode i osušite ga, a potom presecite na pola. Odstranite koštice.Koren peršuna je potrebno dobro oprati. Misli se na običan, sveži peršun koji se uzgaja u bašti. U blender zajedno stavite limun, peršun, med, maslinovo ulje i dobro izmiksajte. Ako nemate blender, limun možete da isitnite i u mašini za mlevenje mesa,piše Stvarukusa

Dobićete kašastu masu, koja može da stane u staklenu teglu od 250 g. Čuvati u frižideru. Uzimati po jednu kašiku pre doručka i večere. S obzirom na to da se u ovom leku nalaze sve sami prirodni sastojci, mogu da ga uzimaju i trudnice i mala deca, s tim što deci treba davati malu, a ne veliku kašiku leka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh