Hrana i piće

Fantastično: Recept za tortu s kokosom i bijelom čokoladom

Kokos i bijela čokolade vole se javno, pogotovo kada se zajedno nađu u ukusnoj torti. Recept za ovu kremastu fantaziju u kojoj dominiraju upravo okusi kokosa i bijele čokolade pronađite u nastavku.

Torta - Dnevnik.hr

ZA BISKVIT:
– 275 grama oštrog brašna
– 100 grama kokosovog brašna
– 200 grama šećera
– 1 vanilin šećer (ili 2 male žličice ekstrakta od vanilije)
– 170 grama maslaca
– 5 bjelanjaka
– 120 ml kiselog vrhnja
– 240 ml kokosovog mlijeka
– 2 čajne žličice praška za pecivo
– pola čajne žličice sode za pečenje
– prstohvat soli

ZA KREMU:
– 5 žutanjaka
– 2 velike žlice šećera
– 500 grama bijele čokolade
– 250 ml slatkog vrhnja

DODATNO:
– kokos za ukrašavanje

PRIPREMA:

1. Svi sastojci za biskvit moraju biti sobne temperature pa maslac, bjelanjke i kiselo vrhnje izvadite iz hladnjaka 40-tak minuta prije. Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Sa strane u jednoj posudi prosijajte oštro brašno s praškom i sodom, dodajte sol i zatim kokosovo brašno pa sve zajedno promiješajte, piše Dnevnik.hr.

2. U drugu posudu za miksanje stavite šećer, vanilin ili ekstrakt i maslac pa miksajte na najjačoj brzini oko dvije minuta dok ne dobijete lijepu i glatku kremastu smjesu. Pritom s rubova posude špatulom sastružite smjesu kako biste sve dohvatili mikserom. Zatim malo po malo ubacujte bjelanjak u smjesu i nakon svakog dodavanja dobro izmiksajte. Kada se dodali sve bjelanjke, ubacite i kiselo vrhnje i izmiksajte. Smanjite brzinu i naizmjenično u smjesu dodavajte suhe sastojke (mješavina brašna i kokosa) i kokosovo mlijeko. Miksajte na laganoj brzini dok ne potrošite sve sastojke i ne dobijete kompaktnu smjesu.

3. Pripremite dva okrugla kalupa iste veličine. Premažite ih s malo maslaca i posipajte krušnim mrvicama. Razdijelite dobivenu smjesu u dva kalupa. Pecite 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Nakon pečenja kore ostavite da se u potpunosti ohlade u kalupu. Tek kada su potpuno hladne možete prionuti filanju i ukrašavanju.

4. Počnite s pripremom kreme. Žutanjke pomiješajte sa šećerom i kuhajte na pari između 5 do 10 minuta uz stalno miješanje kako se smjesa ne bi primila za posudu. Kada ih maknete s vatre, još malo miješajte kremu dok u nju ne uđe hladniji zrak i ne rashladi ih. Bijelu čokoladu natrgajte na kockice i stavite u posudu. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i odmah prelijte preko čokolade. Miješajte čokoladu dok se u potpunosti ne otopi i sjedini s vrhnjem. Tada u smjesu dodajte i skuhane žutanjke, sve dobro promiješajte s kuhačom i špatulom i ostavite da se ohladi. Prekrijte posudu plastičnom folijom.

5. Kad je krema hladna, stisnute i gusta (otprilike nakon sat-dva mirovanja), započnite s filanjem torte. Na prvu koru stavite polovicu kreme i ravnomjerno premažite prema rubovima. Ne brinite ako vam krema izlazi preko ruba, to ćete kasnije sve zagladiti sa špatulom. Položite drugu koru preko kreme i samo lagano pritisnite s dlanovima kako biste je malo stisnuli. Drugi dio kreme razmažite po vrhu torte i spuštajte špatulom preko rubova skroz do dna torte dok je cijelu ne premažete. Kada je premazana, posipajte je kokosom i stavite na hlađenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh