Hrana i piće

Pizzu više nećete morati naručivati iz restorana: Svjetski poznati kuhar Jamie Oliver ima recept za savršeno tijesto

Svi kojima je priprema tijesta najzahtjevniji dio izrade domaće pizze više ne moraju očajavati.

Pizza - Srecnazena.com

Svjetski poznati kuhar Jamie Oliver ima recept za savršeno tijesto za pizzu koje će baš svaki put biti hrskavo i sočno pa će svi tražiti još jedan trokut.

Sastojke koji su vam potrebni za dvije do tri pizze srednje veličine donosi “Novi list“.

250 g glatkog brašna i 250 g oštrog brašna

prstohvat soli

jedan suhi kvasac (7 g) ili pola svježeg kvasca (oko 20 g)

4 žlice ulja, preporučuje se maslinovo ulje

žličica šećera

Priprema:

Pomiješajte brašno i sol u jednoj zdjeli. U čašu tople (ne vrele) vode umiješajte kvasac i šećer te ostavite otprilike 5 minuta da se kvasac digne. Zatim ga ubacite u zdjelu s brašnom i soli, dodajte još 300 ml vode i ulje te mijesite rukama dok ne dobijete savršeno glatko tijesto.

Smjestite tijesto u veliku zdjelu, pospite ga brašnom i prekrijte zdjelu krpom. Stavite je na toplo mjesto i čekajte otprilike sat vremena da se tijesto digne.

Nakon što je prošlo sat vremena, izvadite tijesto i gnječite ga rukama kako biste izbacili zrak iz njega. Tijesto odmah možete iskoristiti ili ga možete umotati u foliju i staviti u frižider.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh