Hrana i piće

Tradicionalne knedle, obogaćene umakom

Knedle sa šljivama napravili smo na klasičan domaći način, s neizostavnim krumpirovim tijestom. Na internetu je moguće naći i neke varijante knedli koje se rade bez krumpira i jaja, no za prave ljubitelje ove dvije namirnice su neizostavne.

Knedle s šljivama - Nezavisne.com

S ovim sastojcima dobili smo 15-ak knedli.

Potrebno vam je sljedeće:

– Pola kilograma krumpira

– Jedno jaje

– Dcl ulja

– Malo soli

– Brašna koliko upije krumpir

-15 cijelih šljiva

Postupak:

Najprije zamijesite brašno, sol, ulje, jaja i kuhani krumpir. Od tijesta uzimajte jednu po jednu “lopticu” i napunite je šljivom. Netko stavlja veću lopticu, odnosno više tijesta. Netko voli manje, radite po guštu.

Knedle se kuhaju u kipućoj vodi. Kad ispliva “loptica”, knedla je gotova. Vadite je šupljom lopaticom, te jednu po jednu hladite u vodi.

U široj tavi stavite maslac da se malo otopi, ubacite prezlu i prepržite je, te u to uvaljajte knedle. Izvadite i pospite šećerom.

Umak za prste polizati:

U mileram ucijedite limun, dodajte vanilin šećer i promiješajte. Umakom prelijte knedle.

Iako su knedle same po sebi kalorične, možete se utješiti činjenicom da su njihovo srce, šljive, izvrstan izvor vitamina A i beta-karotena.

Štite srce, a jedna šljiva (u prosjeku) sadrži 113 mg kalija, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog tlaka, te smanjuje rizik od moždanog udara. Pomažu i kod probave te smanjuju razinu šećera u krvi,piše Slobodnadalmacija


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh