Hrana i piće

Amerikanci su tek sad otkrili džezvu i… nazvali su je “turski grijač za kafu”

U Americi će se ova 2019. godina dugo pamtiti, jer ovo je godina u kojoj je Amerika otkrila – džezvu.

Kafa - RadioSarajevo.ba

Jedan od najpoznatijih food sajtova u SAD Eater ovih dana je na Twitteru podijelio tekst sa naslovom:

“Ova alatka od 10 dolara će zamijeniti vaš aparat za kafu”. Genijalna i, za Amerikance, potpuno revolucionarna spravica je zapravo džezva, koju u nedostatku izraza u tekstu nazivaju “turski grijač za kafu”.

Dakle, taj “turski grijač za kafu” je, da se zaključiti iz teksta, nešto sa čime velika većina čitalaca ovog sajta nije upoznata i valja im lijepo objasniti kako sa tačno koristi. Naime, autor teksta se poziva na poznatu kuharicu Rim Asil, koja objašnjava da je njena majka nekada kuhala kafu u džezvi (koju i dalje nazivaju turskim grijačem za kafu) tako što bi samljevena zrna kafe umiješala u vodu, pustila da sve provri i sačekala da se napravi pjena, a da zrnca kafe padnu na dno.

Revolucionarno!

Ali, čekajte, čekajte, jer “turski grijač za kafu” nije spektakularan samo zbog toga što se u njemu pravi kafa – već i zato što ga možete koristiti i za druge stvari! Bez zezanja, autor teksta (koji je, inače, reklama za džezvu jenog poznatog brenda i nije namjerno pravljen da bude smiješan i zabavan, već informativan) objašnjava da Asil džezvu ponekad koristi i za otapanje čokolade, pravljenje raznih kremova i sirupa, a ponekad, kad je baš raspoložena za eksperimentisanje, umije u džezvi i da zagrije vodu i da napravi ČAJ! Zamislite, čaj u grijaču za kafu! Odakle joj samo ideja?!

Šalu na stranu, budući da se turska kafa ne pije u Americi, nije ni čudo što ne koriste džezvu. Ipak, jeste dosta zabavno vidjeti kako je predstavljaju kao nešto potpuno novo i revolucionarno, iako postoji već vijekovima. Iako sam tekst jeste objavljen prošle godine, ovih dana je ponovo šerovan na mrežama.

Naravno, korisnici Twittera iz čitavog regiona su oduševljeno dočekali ovu vijest.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh