Bebe i djeca

Kada je carski rez neophodan?

Razlozi zbog kojih se radi carski rez su različiti – od udobnosti trudnice do zdravstvenih problema koji mogu nastati tokom porođaja.

Porođaj - Shutterstock

O najboljim opcijama rađanja, za majku i fetus treba razgovarati sa ginekologom koji je pratio tok cijele trudnoće, preporučuje dr Andreas Vithoulkas, kako prenosi Clicksanatate.

Buduća majka mora da zna kada je carski rez neophodan, šta podrazumijeva i koje rizike uključuje.

Porođaj carskim rezom je postupak kojim ljekar pravi rez na stomaku i materici trudnice da bi rodila bebu. Da bi se fetus pravilno razvijao, ova intervencija se sprovodi nakon 39. nedjelje trudnoće, ali ako se pojave komplikacije, može se uraditi i prije ovog termina. Ljekari ga mogu preporučiti ako trudnica ima srčano oboljenje ili dijabetes, kada postoje znaci fetalnog distresa, ako postoje komplikacije tokom porođaja ili ako fibroid blokira porođajni kanal. Carski rez je bezbjedan, a većina komplikacija nije posljedica same intervencije.

Mogući rizici za majku

Statistike kažu da žene koje se porođaju carskim rezom mogu da izgube duplo više krvi od onih koje se porođaju prirodnim putem. Ovo se dešava kada hirurg otvori zid materice ili ako trudnica zahteva hitan carski rez. Većina trudnica može tolerisati ove gubitke krvi bez ikakvih poteškoća, ali se mogu pojaviti i komplikacije kao što je postnatalno krvarenje.

Nakon carskog reza, žene su pod povećanim rizikom od razvoja krvnih ugrušaka u nogama ili karlici. Oštećenje može biti fatalno ako krvni ugrušak uđe u pluća i blokira protok krvi.

Dijete može imati problema sa disanjem

Sa zakazanim carskim rezom, bebe će vjerovatno biti rođene prerano, prije nego što se njihova pluća u potpunosti razviju. To znači da im je možda potrebna dodatna medicinska pomoć jer mogu imati problema sa disanjem.

Šta kaže doktor Andreas Vithoulkas

“Najčešći razlozi zbog kojih se preporučuje carski rez su: oboljenja majke kao što su srčana oboljenja, hipertenzija ili visok krvi pritisak, dijabetes i oftalmološki problemi, koji bi predstavljali problem ablacije mrežnjače. Takođe, carski rez se preporučuje i kada postoje znaci fetalnog distres, kada postoje očigledne disproporcije između težine fetusa i konformacije majke, kada je vodenjak pukao duže od 12 sati, a porođaj još nije počeo, jer to dovodi fetus u realnu opasnost. Carski rez se preporučuje kada je žena starija od 40 godina i pri prvom porođaju ili kada majka nema više od 150 cm visine. Međutim, dobro je da svaki par zna da je normalan porođaj prirodan proces, na koji morate da gledate bez straha”, objašnjava dr Andreas Vithoulkas, specijalista akušerstva-ginekologije, prenosi super žena, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh