Bebe i djeca

Ovo su primeri nežnog roditeljstva

Naši stari su često pričali da se prema deci ophodimo onako kako bismo želeli da se ophode prema nama.

Jezik koji koristimo sa našom decom, čak i kada je najbanalniji, sastavni je deo njihovog razvoja.

Dr Kolin Rajhman, koja je majka psiholog, sa svojom malom decom je podelila pet fraza koje koristi.Ona je podelila sledeće reči podrške:
“Verujem ti.” “Žao mi je. Mama je pogrešila.” “Hvala što ste podelili taj osećaj sa mnom.” „To je stvarno bolelo, zar ne? U redu je plakati, ni ja ne volim da budem povređena.” “Naravno, da možeš da sipaš još hrane”.

Dr Rajhmana je primer „nežnog roditeljstva“ — popularne tehnike danas.
Metoda je loše ocenjena od nekih koji veruju da je previše popustljiva i da nije nežna prema roditeljima. Međutim, pravi suština „nežnog roditeljstva“ je da se povežete sa svojim detetom, i da vodite računa o regulisanju sopstvenih emocija kako biste bolje pomogli da dete regulišete svoje, kada se oseća uznemireno.

Kao i sve sa roditeljstvom, to je težak, često iscrpljujući posao, ali će se dugoročno isplatiti. Na kraju krajeva, i deca su ljudi, i ako želimo da naša odrastu u otporne, emocionalno stabilne odrasle osobe, moramo se prema njima odnositi s poštovanjem i naučiti ih da poštuju i nas i druge, u tom procesu,piše Žena

Zapamtite, vaše dete gleda sve što radite i ponavljaće vaše reči i dela. Dakle, baš kao što stara izreka kaže, ponašajte se prema njima onako kako biste želeli da se prema vama ponašaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh