Bebe i djeca

Psiholozi: Dvije stvari roditelji nikad ne bi smjeli raditi pred svojom djecom

Svaki roditelj odgaja dijete na drugačiji način i to je sasvim u redu, ali psiholozi objašnjavaju kako postoje određene stvari koje bismo ipak trebali izbjegavati raditi u blizini svoje djece. Kako donosi britanski The Sun, oni naglašavaju da roditelji često rade određene stvari kojima štete razvoju djeteta, kako mentalnog, tako i fizičkog, a u većini slučajeva tih negativnih posljedica nisu ni najmanje svjesni.

Porodica - Ictbusiness.info

Jedna od dvije stvari koje, kako kažu psiholozi, roditelji nikada ne bi smjeli raditi pred svojim djetetom jest negativno govorenje o drugom roditelju ili ostalim članovima obitelji. Iako mnogi roditelji ponekad ružno govore o drugom roditelju svog djeteta u ljutnji ili osveti, posljedice ovakvog ponašanja mogle bi biti katastrofalne.

Naime, kada roditelj o drugom roditelju kaže nešto negativno, dijete samog sebe doživljava takvim. Kako objašnjavaju psiholozi, isto to vrijedi i za govorenje negativnih stvari o drugim članovima obitelji.

To može stvoriti unutarnju podjelu i zbuniti dijete, dodaju.

Druga stvar koju velika većina roditelja radi, a ne bi smjeli, odnosi se na uspoređivanje djeteta s drugima. Bez obzira na to je li riječ o njihovoj braći ili sestrama, prijateljima ili nekim drugim vršnjacima, takvo ponašanje može dovesti do toga da dijete obezvrijedi sebe ili druge. Psiholozi naglašavaju kako govoriti djetetu da nije dovoljno dobro kod njega potiče depresiju, a može dovesti i do nepoštovanja drugih. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh