Bebe i djeca

Vrlo opasno: Djeca ispod četvrte godine ne bi trebala da jedu kokice

Iako kokice svi smatramo jednim od najzdravijih grickalica naročito za djecu, ipak se pedijatru slažu da ih ne trebaju konzumirati djeca ispod 4 godine.

Kokice - Blogspot.com

Zbog hrskavog ukusa djeci je vrlo teško da ih u toj dobi sažvakaju pa često završe na hitnoj pomoći jer kokica zapne u grlu ili čak je dijete udahne u pluća što može izazvati gušenje ali i teške upale koje ostavljaju trajne posljedice.

Na društvenim mrežama jedna od majki anonimno je podijelila svoju priču o dvogodišnjem sinu kojem je kokica dospjela u pluća.

Na sreću doktori su reagovali brzo i djetetu izvadili kokicu na vrijeme međutim, ova mama je imala dobar razlog da sada upozori sve ostale roditelje da pripaze.

Prema mišljenju mnogih pedijatara, djeca mlađa od četiri godine imaju velike rizike od gušenja jer nisu u mogućnosti da dobro žvaču hranu te da je na taj način razlože na komade prije gutanja.

Nakon četvrte godine kada većini djece u ovoj starosnoj dobi izrastaju kutnjaci, roditelji mogu da odahnu te im daju ovu namirnicu, prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh