Bebe i djeca

Ekipa AA snimila devetorke u Maroku: Majka i bebe su dobro i zdravo

Devetorke su iznimno rijedak slučaj u medicinskoj praksi i ponekad dio beba ne uspije preživjeti

Halid Mecdub –

Majka i devet beba, koje je rodila u jednom danu u bolnici u Maroku, su dobro, javlja Anadolu Agency (AA).

Halima Cisse (25), žena iz Malija, upisala je svoje ime u historiju kao majka devetorki – pet djevojčica i četvorice dječaka. Majka i bebe su dobro, navedeno je u saopćenju Ministarstva zdravstva u Maliju.

Nakon dvosedmičnog boravka u bolnici u Bamaku, u Maliju, ljekari su zatražili njegu specijaliste zbog rijetkog slučaja u kojem se našla Cisse.

Po instrukciji vlasti u Maliju, žena je prebačena u Maroko, gdje joj je ukazana adekvatna medicinska njega.

Prema procjenama ljekara u Maliju i Maroku, Cisse je očekivala sedmorke, ali je carskim rezom rodila devetorke, što je iznenadilo ljekare, koji nisu na pregledu vidjeli još dvoje djece.

Cisse će radi promatranja do sutra biti na odjelu za intenzivnu njegu.

Ekipa AA snimila je bebe u bolnici gdje su svi sretni zbog ove rijetke pojave.

Ljekar Yezid Murad, koji je prisustvovao porođaju, izjavio je za AA da se majka javila u ovu zdravstvenu ustanovu prije pet sedmica.

Prema njegovim riječima, ženi je rečeno do kakvih poteškoća može doći prilikom porođaja. Murad je kazao da su pomno pratili njeno stanje.

“Budući da ova situacija predstavlja rizik za majku i bebe, odlučili smo napraviti carski rez. Bili smo vrlo iznenađeni kad smo vidjeli devet beba tokom porođaja. To je također bilo iznenađenje za nas. Ali kao tim koji je obavio operaciju, bili smo spremni na sve scenarije. Zdravlje majke je dobro”, rekao je Murad.

El-Ulvi Yusuf, direktor i anesteziolog zdravstvene ustanove u kojoj se porodila žena, kazao je da je porođaj trajao 15 minuta.

Devetorke su iznimno rijedak slučaj u medicinskoj praksi i ponekad dio beba ne uspije preživjeti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh