Bebe i djeca

Mala djeca i maske: Doktori upozoravaju na oprez

Ovih dana se sve više govori o tome da će djeca u vrtićima morati da nose maske što je izazvalo veliku polemiku.

No image - Haber.ba

Evo šta o tome misle stručnjaci iz Njemačke.

Nošenje maske za lice preporučeno je ili obvezno u mnogim zemljama u borbi protiv korona virusa, ali ljekari upozoravaju da, kada su djeca u pitanju, treba biti oprezan, piše “Kurir“.

Postavlja se pitanje da li je odluka da djeca nose masku na licu razumna? Jeste, ali pod određenim uslovima i u određenom uzrastu, kaže njemačko pedijatrijsko udruženje.

Kako bi maske pružile zaštitu onima oko nas i kako ne bi izložile osobu koje je nosi povećanom riziku potrebne su dvije stvari. Prvo maska mora potpuno da pokrije lice od korijena nosa do brade i treba biti pripijena uz kožu.

Drugo, jednom kad je stavimo na lice ne bismo smjeli više da je dodirujemo.

Kada je riječ o djeci, ove uslove je nerealno očekivati da ispune, naročito oni u ranom uzrastu.

– Mlađa djeca vjerovatno neće dodirivati masku samo ako ih roditelji na to neprekidno upozoravaju – što je dijete mlađe to će češće dodirivati masku – govore ljekari.

Stoga je njemačko udruženje pedijatara utvrdila koja deca mogu da nose maske, prema njihovom mišljenju to su ona starija od 2 godine.

Nošenje se preporučuje samo u zatvorenom prostiru, dok one nisu obavezne na otvorenom, mišljenje je njemačkih ljekara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh