Bebe i djeca

Upozorenje majke čiji je sin zamalo izgubio četiri nožna prstića: “Dobro pogledajte da li je negdje ostala dlaka”

Pročitajte upozorenje majke čiji je sin zamalo izgubio prstiće na nozi jer mu se oko njih obmotala njena dlaka.

Bebine noge - Ilustracija / B92.net

Dečak star tek 10 sedmica se još oporavlja nakon što je skoro izgubio četiri nožna prstića jer mu se za stopalo zapetljala mamina kosa. Majka je 15 minuta pokušavala da ukloni vlas obmotanu oko prstića, a na kraju je morala da je odsječe makazama na više mjesta. Zato sada druge roditelje savjetuje na šta da pripaze, piše “Yumama“.

Kako kaže djetetova majka, bebi je kosa zaustavila cirkulaciju u stopalu, i to na barem 12 sati.

“Bilo je to užasno iskustvo”, komentarisala je dečakova majka Aleks Aptaun (26). Ispričala je da ju je usred noći probudilo Ezrino plakanje.

Zabrinuto je počela da ga pregleda, a onda je vidjela svoju dlaku između nožnih prstića; dugu smeđu vlas njene kose koja je zaustavila cirkulaciju.

“Moralo je da prođe 12 do 14 sati jer sam dlaku vidjela tek ujutru”, ispričala je Aptaun i dodala da ju je iznenadilo kako je zategnuta dlaka bila kad ju je povukla, te da je djetetu obmotala tri ili četiri nožna prstića. Ezru je odvela u lokalnu bolnicu gdje mu je je doktor dao antibiotsku kremu za njegove nožne prstiće.

Majka napominje da se grozno osjećala zbog svega što se dogodilo kao i da se bojala da Ezra ne ostane bez prstića samo zato što nije na vrijeme vidjela jednu vlas kose.

“Jako pazim na sigurnost kad se radi o djeci”, rekla je Aleks i dodala kako nikad nije očekivala da se ovakvo što njoj može dogoditi. Ezra se oporavio, cirkulacija mu se vratila i prstići su mu bolje.

“Moj savjet svim roditeljima je da dobro pogledaju ima li negdje neka ‘zalutala’ dlaka dok presvlače dijete, mijenjaju mu čarapice ili ga kupaju te da dječju robicu prije odijevanja bebe okrenu na drugu stranu; da budu potpuno sigurni da nije ostala neka dlaka na njoj”, savjetovala je drugim roditeljima majka čiji je sin skoro ostao bez prstića.

Napomenula je i da se dlaka kose može zapetljati bilo gdje a da roditelji ne primijete, pa čak i u peleni ili u čarapici.

Može se djetetu omotati oko stopala ili prstića, pa čak i pupčane vrpce kod tek rođene djece, i to tako čvrsto da može probiti kožu ili zaustaviti cirkulaciju na bilo kojem od tih mjesta.

“Dlaka lako može ostati i u bubnju mašine pa treba pripaziti i kad na dijete stavljate nešto tek oprano”, upozorila je Upton druge roditelje da bi se što manje ovakvih situacija događalo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh