Lifestyle

Šta ne biste trebali držati u automobilu kada su velike vrućine

Temperatura može porasti i iznad 50-60 stepeni

Neki predmeti ostavljeni u autu mogu eksplodirati na vrućini.

Kako biste izbjegli ovaj katastrofalan scenarij, dovoljne su mjere opreza.

Rast temperature
Kad je automobil na suncu, unutra brzo postane još toplije nego napolju, a temperature mogu porasti i iznad 50-60 stepeni kada se sve unutar vozila također brzo i intenzivno zagrijava.

To može uzrokovati probleme ne samo ljudima i životinjama, koji ljeti nikako ne bi smjeli boraviti u automobilu u kome je toliko vruće, nego može biti jednako opasno i za elektroniku.

Telefon, tablet, dezodorans
Ako su mobilni telefoni, tableti, laptopi i slično izloženi suncu u zaključanom vozilu, mogu čak i eksplodirati. Litij-jonske baterije, koje imaju visoko koncentrisanu energiju, povećanjem topline povećavaju energetsku koncentraciju iznad kritičnog nivoa zbog čega može doći do eksplozivnog samozapaljenja.

Dezodorans, sprej protiv komaraca, sredstva za dezinfekciju i gazirana pića mogu eksplodirati na temperaturama od 50 stepeni i više.

Stoga sve te predmete, nakon izlaska iz automobila treba skloniti u gepek. Tamo je obično hladnije i predmeti su zaštićeni od direktnog sunčevog zračenja i toplote.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh