Posao

Umjetna inteligencija sve više ugrožava kreativce i njihove poslove

Novo istraživanje koje je provela Udruga autora (SoA), najveći sindikat pisaca, ilustratora i prevoditelja u Velikoj Britaniji, otkrilo je da umjetna inteligencija sve više preuzima poslove u kreativnoj industriji.

vještačka inteligencija - avaz.ba

Provedeno ranije ove godine, istraživanje je intervjuiralo članove gore spomenutog sindikata o njihovim iskustvima s tehnologijom generativne umjetne inteligencije (AI). Te o njihovim stavovima i zabrinutostima u vezi s njezinim budućim utjecajem na kreativne karijere. Od ispitanika, 22% je priznalo korištenje nekih od tehnologija umjetne inteligencije u svom radu. Uključujući 12% ilustratora, 37% prevoditelja, 20% autora fikcije i 25% autora nefikcije.

Kada su upitani o negativnim posljedicama koje je umjetna inteligencija imala na njihove karijere, 26% ilustratora i 36% prevoditelja izjavilo je da su već izgubili poslove zbog nje. Dok je čak trećina ilustratora i više od 40% prevoditelja prijavilo smanjenje prihoda, piše PoslovniPuls.

S obzirom na rezultate istraživanja, nije iznenađujuće što gotovo svi ispitanici zahtijevaju nove regulative u području generativne umjetne inteligencije. Prema istraživanju SoA-e, oko 95% kreatora traži priznanje i naknadu. Te ističe potrebu za dobivanjem pristanka pri korištenju njihovih radova za razvoj i obuku tehnologije umjetne inteligencije. Isti postotak kreatora također zahtijeva od britanske vlade da donese sigurnosne mjere. Kako bi osigurala pristanak, naknadu i transparentnost u procesu obuke i uporabe umjetne inteligencije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh