Posao

Kalifornijski radnici brze hrane zarađuju minimalno 20 dolara na sat

Radnici u lancima brze hrane u Kaliforniji od danas zarađuju najmanje 20 dolara na sat, što je više od minimalne plate u državi koja iznosi 16 dolara po satu.

Nova plata ustanovljena je po državnom zakonu, usvojenom u septembru, prenio je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Tim zakonom takođe je uspostavljen savjet od devet članova, koji će određivati buduća povećanja plata i predlagati druge smjernice uslova rada u industriji.

Kalifornijski guverner Gevin Njusom je, prilikom potpisivanja zakona, istakao da u toj saveznoj državi ima više od pola miliona radnika brze hrane, prenosi Tanjug.

Neki lanci brze hrane, koje je pogodio novi zakon obaveznom povećanju plata, reagovali su na to smanjivanjem radne snage, pa su neki otpuštali vozače, dok su drugi, kao što je Mekdonalds, najavili podizanje cijena u jelovniku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh