Posao

Osam osoba sa Daunovim sindromom dobili ugovore o radu u OC Јahorina

Osam osoba sa Daunovim sindromom dobili su ugovore o radu u Olimpijskom centru Јahorina.

RTRS

Prilikom obilježavanja Svjetskog dana lica sa Daunovim sindromom, predstavljen je program socijalne rehabilitacije, osamostaljivanja i radnog osposobljavanja ovih lica.

Osmoro lica sa Daunovim sindromom osposobljeno je za rad na poslovima konobara i kuhara.

Zahvaljujući programu koji je pokrenut 2016. godine, pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske, samostalno će živjeti i raditi na Јahorini.

“Osobe sa Daunovim sindromom zbog tog feno tipa izgledaju različito od nas ali od danas postavljamo tezu da se gleda samo sličnost, a ne različitost i da se od sada govori šta to mogu, a šta ne mogu”, kazao je Zoran Јelić, direktor Daun sindrom centra iz Banjaluke.

Irena Јoldžić, direktor Centra za socijalni rad Banjaluka istakla je da se intenzivno već šest godina radi na tome lica sa Daunovim sindromom budu prihavećena.

U Olimpijskom centru planiraju da izgrade objekat koji će pripadati licima sa Daunovim sindromom.

“Već oni sad osjećaju Јahorinu kao svoju kuću. Želimo ovdje da zajednički uz podršku vlasti izgradimo jedan objekat gdje će oni moći da borave u svom prostoru, a ne kao do sada”, rekao je Dejan Ljevnaić, direktor OC Јahorina.

I ako su zakonske regulative najčešća prepreka u zapošljavanju ovih lica, podrška Vlade nikada nije izostala.

“Ovo je vid i način kako da zaposlimo ova lica, a po svemu tome Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite je tu da pomogne”, naglasio je Danijel Egić, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara istakao je da je danas donio odluku da će jedna osoba sa Daunovim sindromom od ponedjeljka biti angažovana u kabinetu ministra već.

Daun centru iz Banjaluke uručeni su ključevi kombija koji je prilagođen za prevoz lica sa poteškoćama u razvoju, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh