Posao

Njemačka: Loše vijesti za radnike

Poslodavci u Njemačkoj srezali su planove o zapošljavanju i u februaru, a u idućim mjesecima moguća su i otpuštanja.

posao - Nezavisne/arhiva/ilustracija

Indeks zapošljavanja instituta Ifo pao je u februaru za 0,6 bodova u odnosu na januar, na 94,9 bodova, objavio je Institut u utorak, piše biznis.

“Ekonomija je tako letargična da kompanije odlažu zapošljavanje novih ljudi.”, rekao je vođa istraživanja u Ifou Klaus Wohlrabe.

– Više se ne mogu isključiti čak ni otpuštanja, dodao je.

Znakovi i dalje upućuju na smanjenje radnih mjesta u proizvodnji, ali i u trgovini, navode u njemačkom Institutu za ekonomska istraživanja sa sjedištem u Münchenu.

Trgovci na malo odlažu planirano zapošljavanje zbog slabije potrošnje građana, a u građevinskom sektoru je teška poslovna situacija.

Vrijednost indeksa za uslužni sektor još uvijek je blago pozitivna, ali tempo zapošljavanja je usporio, navode u Institutu. Svijetla tačka je sektor IT usluga i konsultanata koji i dalje zapošljavaju nesmanjenim tempom, dodaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh