Posao

Stigli rezultati velikog istraživanja o učinku četverodnevne radne sedmice

Stigli su rezultati najvećeg svjetskog istraživanja učinka četverodnevne radne sedmice koje je s partnerima proveo think tank Autonomy.

posao - Nezavisne/arhiva/ilustracija

Većina kompanija koje su sudjelovale, odlučile su skratiti radnu sedmicu na četiri dana, dok ga je više od 50 posto ispitanih, odlučilo učiniti permanentnim.

U istraživanju provedenom između juna i decembra 2022. godine radnici u 61 kompaniji u Ujedinjenom Kraljevstvu radili su 80 posto svojih uobičajenih radnih sati za istu plaću u zamjenu za obećanje da će isporučiti 100 posto svog uobičajenog posla, javlja CNN.

Kako stoji u izvještaju, najmanje 89 posto kompanije nakon završetka istraživanja i dalje je provodilo četverodnevnu radnu politiku, a najmanje 51 posto njih, učinilo je četverodnevnu radnu sedmicu stalnom krajem 2023. godine.

Po završetku istraživanja, zaposlenici su izjavili da im se tjelesno i mentalno zdravlje poboljšalo, da osjećaju veću ravnotežu između poslovnog i privatnog života te da se osjećaju manje iscrpljeni od posla, a ta su se poboljšanja održala i godinu dana nakon provedenog istraživanja. Menadžeri i izvršni direktori 28 organizacija također su potvrdili da je četverodnevna radna sedmica pozitivno uticala na njihovu kompaniju.

Fluktuacija zaposlenih pala je u 50 posto organizacija, a gotovo trećina njih izjavila je da je četverodnevna radna politika značajno poboljšala zapošljavanje u njihovim firmama, dok je 82 posto prijavilo korisne učinke takvog radnog modela na dobrobit zaposlenih.

Gotovo 50 posto organizacija koje su sudjelovale u ovom istraživanju pripadaju sektoru marketinga i oglašavanja, sektoru profesionalnih usluga te neprofitnom sektoru. Ostatak njih obuhvaća niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvo te umjetnost i zabavu, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh