Posao

Ovo su tri najtraženija zanimanja u Evropi

Dvije trećine (67 posto) stručnjaka u Europi ove godine razmišlja o promjeni posla.

financa.ba

Umjetna inteligencija, održivost i kibernetička sigurnost sve su traženija zanimanja, navodi se u najnovijem izvješću LinkedIna o izgledima tržišta rada za 2024. godinu.

Dodaje se da europsko tržište rada prolazi kroz ubrzanu transformaciju. Te da se pojavljuju nova radna mjesta koja nisu postojala u posljednjih 20 godina. Poslovna konkurencija prošle godine se udvostručila.

Istraživanje LinkedIna provedeno je na temelju pregleda milijuna poslova koje su članovi te platforme – specijalizirani za zapošljavanje – obavili u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 31. srpnja 2023. godine.

U Velikoj Britaniji i Francuskoj, primjerice, lani je jedno mjesto bilo otvoreno za prosječno četiri kandidata. Dok je godinu ranije, 2022., jedno mjesto bilo otvoreno za otprilike dvije osobe.

No, unatoč povećanju konkurencije na tržištu rada, dvije trećine (67 posto) stručnjaka u Europi ove godine razmišlja o promjeni posla, a 37 posto ispitanika kao jedan od glavnih razloga navodi težnju za većom zaradom. Njih 19 posto izjavilo je da želi pronaći novi posao kako bi napredovali u karijeri, prenosi portal Capital.ba.

Ovisno o zemlji, najbrže rastući poslovi u Europi razlikuju se, ali zajednički trend pokazuje da su umjetna inteligencija (AI), održivost i kibernetička sigurnost područja zanimanja koja rastu i koja su najtraženija:

menadžeri održivosti
inženjeri umjetne inteligencije i
analitičari cyber sigurnosti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh