Posao

U Srbiji zbog umjetne inteligencije “nestaje” 70 hiljada radnih mjesta?

Brzina implementacije umjetne inteligencije (AI) na tržište rada donosi i neke negativne posljedice, prvenstveno u smislu gubitka poslova.

Vještačka inteligencija - Pixabay

Procjenjuje se da je ukupan broj radnih mjesta u Srbiji koja će u budućnosti biti izložena potpunoj automatizaciji putem umjetne inteligencije oko 70.000, dok je broj onih kojima bi AI trebala značajno pomoći u obavljanju poslova nešto manji od 400.000.

To znači da je broj onih kojima bi AI trebala pomoći 17 posto od ukupnog broja prijavljenih, pokazala je analiza Aleksandra Radivojevića iz Fondacije za razvoj nauke (FREN).

U daljoj analizi istaknuto je da su žene u većem riziku od efekata umjetne inteligencije od muškaraca, te da se najveći postotak radnih zadataka koji će biti izloženi mogućnostima automatizacije AI tehnologijom nalazi u grupi zanimanja upravnih službenika (82 posto), inženjera, stručnih saradnika i tehničara (27 posto), te stručnjaka i umjetnika (26 posto).

Kada je riječ o svijetu, utjecaj AI tehnologije na privredni razvoj još je nepoznat, rekao je Radivojević, s obzirom da je riječ o tehnologiji u početnoj fazi šire primjene.

Ipak, razvoj tehnologije u 2023. godini ukazuje na realnu mogućnost automatizacije velikog broja aktivnosti koje ljudi obavljaju već u sljedećoj deceniji.

Prema izvješću McKinsey & Company, primjena generativne AI tehnologije u istraživanju i razvoju lijekova mogla bi donijeti novih 60 do 100 milijardi dolara godišnjeg prihoda.

U bankarskom sektoru taj se učinak procjenjuje na 200 do 300 milijardi dolara godišnje, u obrazovanju 120 do 230 milijardi dolara godišnje itd., piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh