Posao

RS u deficitu sa 4.000 radnika godišnje, dolazi strana radna snaga

U Republici Srpskoj će neminovno doći strana radna snaga…

Radnici - Ilustracija / Vijesti.ba

U Republici Srpskoj će neminovno doći strana radna snaga jer imamo 13 hiljada novih penzionera i devet hiljada novih đaka, što znači da je Srpska u deficitu sa četiri hiljade radnika godišnje, istakao je Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

Trivić je gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a naglasio da se zemlje u regionu, pa i Srpska, suočavaju sa odlivom radne snage različitih struka.

“Postoje poslovi koje neće da rade ni naši ni evropski radnici, pa zato na takve poslove dolazi strana radna snaga, prvenstveno u građevinarstvu, ugostiteljstvu i na nekim manuelnim poslovima. Tako da je neminovno da će i kod nas biti sve više stranaca”, rekao je Trivić.

Čitav sistem, kako kaže, nije za to pripremljen, od birokratije pa do uvođenja tih radnika u posao i brige oko njihovog boravka.

“Tražili smo od Zavoda za zapošljavanje da formiraju jedinicu koja bi sarađivala sa stranim agencijama i da se utvrdi koje su to agencije koje svtvarno dovode stranu radnu snagu, a koje se bave čistim trafikingom. Zavod bi uvodio te radnike u posao i edukovao naše poslodavce kako se odnositi prema njima”, dodao je Trivić.

Trivić je naveo dobar primjer uspješnosti komanije “Elnos” iz Banjaluke, jednog od najvećih izvoznika u Srpskoj.

“Imamo još kompanija poput Elnosa koji su našli svoje mjesto na tržištu Evrope. Samo strana tržišta Srpskoj donose veliku korist. Izvoz, pamet i znanje je ono što će dovesti do većih plata, boljeg života i povratka ljudi iz inostranstva”, kaže Trivić i dodaje da je domaće tržište premalo da bi se postalo ozbiljna kompanija.

“Samo kompanije izvoznici mogu da vuku Republiku Srpsku naprijed”, ističe predsjednik Unije poslodavaca.

Direktor kompanije Elnos Aleksandar Šukalo rekao je da je recept za uspjeh konitunuirani posvećeni rad, ulaganje u ljude, njihovu obuku i osposobljavanje.

“Mi poslujemo u 17 država Evrope, a ovo što sam naveo je jedini pravi način kako se pozicionirati, biti prepoznati u Evropi i partner najznačajnijim svjetskim firmama”, zaključio je Šukalo, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh