Posao

ADEMOV ULIČNI BIZNIS: U Mostaru bolje zarađujem, nego bauštelci u Njemačkoj

On svake večeri od početka juna do početka oktobra na Rondou uz gradsko šetalište mirisom kuhanih kukuruza mami bojne prolaznike…

Adem Fejzi - najportal.ba

Kad u Mostaru zamirišu kuhani kukuruzi za cijenu niko ne pita, tvrdi ulični prodavač Adem Fejzi, koji decenijama u najvećem hercegovačkom gradu ostvaruje značajnu financijsku korist prodajom omiljene ljetne poslastice građanima i turistima toga grada.

On svake večeri od početka juna do početka oktobra na Rondou uz gradsko šetalište mirisom kuhanih kukuruza mami bojne prolaznike, prenosi najportal.ba.

Mnogi od kupaca su slučajni prolaznici, ali je i veliki broj građana koji očito ovog mostarskog prodavača odlično poznaju i uz kupovinu s njim radom porazgovaraju.

Ono što je zajedničko svima, jeste da u sočnim zalogajima podjednako uživaju, a razlog tome je, kako nam otkriva iskusni prodavač, dobra i kvalitetna priprema domaćih kukuruza.

-Cijena kukuruza je 3 KM, kao i prošle godine. Nisam ni razmišljao o poskupljenju, jer ipak ja ovdje živim sa ovim narodom i oni su mi glavni kupci, a ne mogu se žaliti na zaradu – kaže Fejzi, navodeći kako je važno da posao koji je naslijedio od oca očuva u tom gradu.

Ističe da su njegovi glavni kupci djeca i domaći ljudi, koji ga znaju godinama i koji su navikli na ovu slasticu tokom večernjih sati, kao i gosti iz dijaspore, koji su po njegovim riječima željni svega što je domaće i što ih podsjeća na to da su u svojoj domovini.

-Ovim poslom se bavim doslovno čitav život, kao dječak sam sa sedam godina počeo da učim posao od oca i radit ću ga dok god budem mogao. Ovaj posao za mene ima neku čar, stalno sam sa ljudima i to je na neki način stil života – kaže Fejzi koji se ne želi žaliti na poslovanje.

Ističe da je cijena jednog kukuruza tri marke, a da on uglavnom proda sve što pripremi.

-Kapacitet spremnika je oko 60 do 70 kukuruza što zavisi od njihove veličine i tokom jedne večeri sve rasprodam bez problema – ustvrdio je mostarski ulični prodavač, koji u nekoliko sati zaradi dnevnicu kakvu na baušteli u Njemačkoj naplate naši ljudi koji napuštaju zemlju.

-Ja se ne mogu žaliti, radim ovo čitav život i radit ću dok budem mogao – zaključio je Fejzi u razgovoru i priznaje da uprkos brojnim izazovima nije pomislio mijenjati posao, prenosi najportal.ba.

Nakon što završi sezona prodaje kuhanih kukuruza na ulicama grada, on prelazi na prodaju pečenih kestena, koja traje sve do decembra, te izaziva osmijeh na brojnim licima građana, ali i svoj kućni budžet značajno osnažuje. Potom se fokusira na prodaju mandarina i krompira na pijaci, a tako radi čitavog života.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh