Posao

Vapaj njemačkih industrijalaca za stranim radnicima

Najviši predstavnici poslovne zajednice pozivaju na manje restriktivna imigraciona pravila kao način rješavanja sve većeg nedostatka kvalifikovanih radnika u Njemačkoj.

– Imamo velike poteškoće s razvojem firmi u Njemačkoj jer nam jednostavno nedostaju kvalifikovani radnici – rekao je za dpa predsjednik Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) Peter Adrian.

Glavni povjerenik Njemačke konfederacije zanatlija Holger Švaneke rekao je za dpa da samo u njegovom sektoru trenutno ima oko 250.000 slobodnih radnih mjesta.

– Hitno su nam potrebni kvalifikovani radnici i moramo ih regrutovati prvenstveno kroz domaću obuku i iskorištavanjem svih domaćih potencijala, ali i kroz useljavanje kvalifikovane radne snage – rekao je Švaneke.

– Još uvijek postoje mnoge prepreke na putu useljavanja kvalifikovane radne snage – navodi Adrian.

Švaneke je rekao: Potrebno je puno vremena za vize, konzulati su preopterećeni… a nije od pomoći ni to što nemamo kulturu dobrodošlice za kvalifikovane radnike, prenio je Seebiz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh