Posao

Priča o mladom Ajdinu: Uprkos invaliditetu studira, pliva i radi kao dostavljač hrane na biciklu

Ajdin Karišik, 20-godišnjak iz Vogošće, rođen je bez desne podlaktice. Danas ovaj mladić istovremeno studira, pliva i radi kao dostavljač hrane na biciklu. Student je druge godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ajdin Karišik - Hayat

Od rođenja nisam primjećivao razliku u odnosu na vršnjake, niti su roditelji dopuštali da to primijetim, jer su me uključivali u razne sportske aktivnosti – ističe Ajdin, prenosi Hayat.

Ovaj mladić ne čeka da dobije novac od roditelja za svoje potrebe. Radi kao dostavljač hrane. Nijedan posao ne odbija, a svemu što radi posvjećuje poseban trud.

Primijetio sam mnogo začuđenih pogleda zbog toga što vozim bicikl jednom rukom i pritom radim kao dostavljač. Bilo je također blagog nepovjerenja pojedinih konobara i vlasnika restorana u smislu da li ću moći obavljati posao. Međutim, ne osvrćem se i ostavim sve to po strani, te se fokusiram na svoj dio posla – kazao je Ajdin.

Osim posla i fakulteta, nađe vremena i za hobi. Bavi se plivanjem, učestvovao je na mnogim regionalnim takmičenjima i osvajao medalje.

Prije dvije i po godine oborio sam dva državna rekorda. Nakon toga sam se okrenuo drugim stvarima i poslu koji trenutno radim – kaže Ajdin.

Prilika za mlade osobe sa invaliditetom izuzetno je bitna, ali ne želi da mu se neko smiluje isključivo zbog toga njegovog invaliditeta.

Treba davati priliku osobama sa invaliditetom, jer smo drugačiji kada nas se bolje upozna. Jednostavno nam treba ta prilika i ravnopravan tretman, kao što sam ja ispunio aplikaciju za posao i otišao na razgovor. Ako takva osoba zadovoljava uslove, bit će primljena zbog svojih kompetencija – pojašnjava Ajdin.

Ajdin ponuđene prilike iskorištava, a sebi je ispunio još jednu želju – položio je vozački ispit.

Video možete pogledati OVDJE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh