Posao

U Njemačkoj raste broj nezaposlenih

Nezaposlenost u Njemačkoj je neočekivano porasla u maju, prvi put u skoro dvije godine.

Njemačka zastava - CdM.me

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), koji signaliziraju da tržište rada, počinju da se osjeća posljedice usporavanja rasta najveće evropske ekonomije, piše “Tanjug”.

Stopa nezaposlenosti je, prema desezoniranim podacima, porasla na 5,0 procenata, prenosi “Reuters”.

Prema sezonski prilagođenim podacima Destatisa, broj nezaposlenih povećao se u maju za 60.000 na 2,27 miliona ljudi, a prema neprilagođenim podacima broj osoba bez posla je porastao za 7.000 na 2,23 miliona.

Ekonomisti su u anketi “Reuters” predviđali pad broja nezaposlenih za 8.000 osoba.

Njemačko snažno tržište rada predstavlja u posljednjih nekoliko godina glavnu polugu privrednog rasta ove zemlje, navodi britanska agencija i dodaje da bi povećanje nezaposlenosti tokom više mjeseci moglo da oslabi potrošnju domaćinstava, koja je jedan od najvažnijih pokretača rasta.

Iako je neočekivani porast nezaposlenosti uglavnom rezultat revizije statusa nekih korisnika novčane naknade, usporavanje privrede je takođe igralo ulogu, rekao je šef Kancelarije za tržište rada Detlef Šile.

Na tržištu rada možemo da vidimo prve efekte preljevanja nedavnog nešto slabijeg ekonomskog rasta. Potražnja kompanija za novim radnicima naglo slabi, ali je i dalje na visokom nivou“, naveo je Šile.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh