Energija

Koliko struje potroši prosječno električno vozilo

Nezgodno je izračunati precizno koliko struje troše EV, ali su moguće veoma dobre procjene na osnovu nekoliko faktora.

Pexels/Ilustracija

Kako procjenjuje specijalizovani sajt Edmunds, prosječno električno vozilo potroši oko 394 kWh mjesečno, a objašnjeno je i kako su došli do ovog proračuna.

Sva električna vozila imaju velike baterije koje daju snagu mtotorima, a količina električne energije koja se skladišti u ovim baterijama isto je kao i kada gledamo koliko kapaciteta ima rezervoar nekog “tradicionalnog” automobila.

Moderni sistemi baterija variraju po kapacitetima, pa samim tim daju i različite domete automobilima kada su potpuno napunjeni.

Baterije u savremenim EV mogu trošiti od 30 kWh u malim modelima kao što je Mini Cooper SE, pa do više od 200 kWh u “teškašima” kao što je GMC Hummer EV. Međutim, kapacitet baterije nije jedino što nam je neophodno da znamo.

Efikasnost električnih vozila se mora računati kada se uzme u obzir i pređena udaljenost, pa tako za tradicionalna vozila računamo npr. “6 litara na 100 kilometara”, a za EV se to izražava kroz, recimo, “50 kWh na 100 kilometara”, pa tako moramo gledati i kalkulacije.

Ovaj sajt uzeo je u obzir statističke podatke iz SAD, pa su uz pomoć podataka o broju kilometara koje pređe prosječan vozač mjesečno, uračunavajući efikasna i neefikasna EV, došli do toga da je prosječno EV potroši 0.35 kWh za jednu milju (oko 1,.6 kilometara), što znači 394 kWh mjesečno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh