Energija

Hrvatska donijela smjernice za uštedu 15% gasa

Hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović saopštio je danas da je vlada usvojila smjernice za smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto, u skladu s preporukama Evropske komisije zemljama članicama EU.

Plin - Energetika-lj.si

“Kako bismo uštedjeli 15 posto gasa, usvojili smo smjernice za uštedu energije koje se prvenstveno odnose na promjene ponašanja građana”, rekao je Filipović na konferenciji za medije nakon sjednice vlade.

Prema njegovim riječima, građanima se preporučuje da u sezoni grijanja temperaturu podese na 21 stepen Celzijusa, a da u ljetnjem periodu temperatura hlađenja bude na 25 stepeni, prenosi Index.

“Ako se temperatura smanji za jedan stepen, godišnje se može uštedjeti 5,0 posto energije za grijanje. Treba težiti tome da maksimalna temperatura grijanja bude 21 stepen. Za hlađenje se preporučuje da temperatura u prostoriji bude najviše sedam stepeni niža od spoljne. U skladu s tim preporučuje se da temperatura hlađenja ne bude ispod 25 stepeni”, rekao je Filipović.

Dodao je da električne uređaje treba isključivati iz napajanja jer dok su priključeni troše energiju iako ne rade i pozvao građane da pješače, da koriste javni prevoz i bicikle.

Povodom izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da nema smisla smanjiti hlađenje, Filipović je rekao da su smjernice sačinili stručnjaci.

Takođe je iznio podatak da je popunjenost “skladišta gasa trenutno na 51 posto”, da se ono puni maksimalnim kapacitetom i da će do početka sezone grijanja biti na 90 procenata.

“Vjerujem da su ljudi odgovorni i da će prihvatiti ove smjernice i na taj način smanjiti svoje račune”, rekao je Filipović i zaključio da ove mjere nisu ništa revolucionarno, jer se i prije znalo da se na taj način štedi energija, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh