Energija

Zatvaranje termoelektrana u svijetu ide sporije od očekivanog

Nakon završetka klimatskog samita u Glazgovu još 370 termoelektrana na ugalj dobilo je određen datum zatvaranja, čime je ukupan broj termoelektrana u svijetu koje imaju jasan rok trajanja porastao na 750, navodi se u izvještaju Istraživačkog centra za energetiku i čist vazduh (CREA).

Još 1.600 trenutno operativnih termocentrala je pokriveno nekom vrstom dugoročnog plana za dostizanje karbonske neutralnosti sredinom 21. vijeka, ali za njih još uvijek nisu navedeni tačni datumi i konkretni planovi za zatvaranje, navodi CREA.

Dodaje se da je više od 40 zemalja u Glazgovu potpisalo sporazum po kome će razvijene zemlje do 2030. prestati da upotrebljavaju uglj, a zemlje u razvoju do 2040. godine.

Ovi rokovi su usklađeni sa preporukama Međunarodne agencije za energetiku, a među potpisnicama sporazuma su i veliki potrošači uglja poput Poljske, Vijetnama i Ukrajine.

Glavni investitori u termoelektrane Kina, Japan i Južna Koreja su uz ostale zemlje članice G20 i OECD-a obećale da će u narednom periodu u potpunosti obustaviti finansiranje novih termoelektrana u inostranstvu, navodi CREA.

Dodaje se da je Južna Afrika, koja svoj elektroenergetski sektor zasniva gotovo isključivo na uglju, dogovorila sa EU, SAD i Velikom Britanijom osnivanje fonda od 8,5 milijardi dolara koji bi trebalo da pomogne njenu energetsku tranziciju.

CREA navodi da je Fond za klimatske investicije najavio pokretanje pilot projekta od dvije milijarde dolara za energetsku tranziciju Indije, Indonezije i Filipina, a sličan dogovor Indonezija i Filipini su napravili i sa Azijskom razvojnom bankom.

U izvještaju CREA se navodi i da će otežano finansiranje i klimatske promjene vjerovatno dovesti do obustavljanja izgradnje 88 novih termoelektrana ukupne snage 90 gigavata, što je oko dvije trećine svih planiranih projekata za elektrane na ugalj izvan Kine.

U izvještaju piše da su najveća potrošača uglja na svijetu, Kina i Indija, obećale dostizanje karbonske neutralnosti do 2060. odnosno 2070. godine, ali da još uvijek nisu napravile konkretne korake u tom pravcu.

CREA procjenjuje da prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije nije dovoljno brza da bi se ispunili ciljevi Pariskog sporazuma, jer bi svega 250 termoelektrana u zemljama OECD-a trebalo da bude zatvoreno do 2030, dok u manje razvijenim zemljama koje imaju vremena da svoje elektrane na ugalj zatvore do 2050. taj rok planira da ispoštuje tek 130 termoelektrana, prenosi portal klima101.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh