Energija

KAKO JE HRABRI REFIK ŽRTVOVAO SVOJ ŽIVOT DA BI SPASIO SRPSKE ZAROBLJENIKE U ZAVIDOVIĆIMA

U Skupštini opštine Zavidovići pokrenuta je inicijativa da se dio Ulice Mehmed-paše Sokolovića preimenuje u Ulicu Refik Višća, hrabrog vojnog policajca koji je prve godine rata spasio 12 srpskih zarobljenika od sigurne smrti.

No image - Haber.ba

Tog 12. avgusta 1992. godine Višća je poginuo od ruke vojnika Armije RBiH koji je upao u zgradu Tehničke škole s namjerom da pobije zarobljene srpske vojnike i civile, piše “Cik.ba“.

Jasmin Viković (46) do rata je bio istaknuti karatista, član Karate kluba “Krivaja” i reprezentativac BiH, a u vrijeme kada je zločin počinio imao je svega 21 godinu.

“Tog dana došao je pijan i morali smo da pozovemo pojačanje, a među prvima se odazvao moj kolega, takođe vojni policajac, Refik Višća, iako nije bio tog dana na dužnosti. Stajao je kraj mene kada je, sprečavajući Vikovića da uđe u zgradu i izrešeta srpske zarobljenike, pao pokošen rafalom iz Vikovićevog automata”, svjedoči o tom događaju Šemsad Čahtarević.

Kasnije je procesuiran za ubistvo Višće i osuđen na pet godina zatvora. Živio je je u inistranstvu, a ponovo je uhapšen prilikom ulaska u BiH 1. septembra prošle godine, zbog zločina nad vojnicima HVO-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh