BIZnews

EU daje zapadnom Balkanu dvije milijarde pomoći i četiri milijarde kredita

EU će izdvojiti dvije milijardi eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih kredita za zapadni Balkan…

Zastava EU - Cakovec.hr

EU će izdvojiti dvije milijardi eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih kredita za zapadni Balkan od 2024. do 2027. u sklopu Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan, nakon što je to odobrio Evropski parlament na plenarnoj sjednici u srijedu, piše Biznis.

“Instrument je središnji dio plana rasta za zapadni Balkan”, kazao je na plenarnoj sjednici u utorak suizvjestitelj Tonino Picula (SDP/S&D).

Riječ je o finansiranju šest zemalja zapadnog Balkana na njihovom putu prema Evropskoj uniji.

Evropska komisija predstavila je u novembru prošle godine Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan za period od 2024. do 2027. godine koji bi obuhvaćao dvije milijardi eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih zajmova, prenosi Fena.

Izvjestitelji u ime Evropskog parlamenta bili su hrvatski eurozastupnici Tonino Picula (SDP/S&D) i Karlo Ressler (HDZ/EPP)

Picula je bio suizvjestitelj EP-a ispred Odbora za vanjske poslove (AFET), a Ressler suizvjestitelj ispred Odbora za proračun (BUDG).

Ressler je kazao za Hinu kako je riječ o instrumentu usporedivim s nacionalnim planovima oporavka i otpornosti, ali za šest zemalja jugoistočne Europe izvan EU-a.

Istaknuo je kako se isplata sredstava veže “s točno određenim reformskim aktivnostima”.

Ressler je apostrofirao kako će se voditi računa i o usklađenosti vanjske i sigurnosne politike te vizne politike s EU-om.

Crna Gora i Srbija već godinama pregovaraju s EU-om, Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su ih otvorile prije dvije godine, a čelnici država članica EU-a donijeli su u martu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Bruxelles Kosovo i dalje smatra potencijalnim kandidatom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh