BIZnews

Njemački Commerzbank kažnjen s 1,45 miliona eura

Njemački finansijski nadzornik BaFin naredio je Commerzbank platiti kaznu od 1,45 miliona eura odnosno 1,55 miliona američkih dolara zbog kršenja svojih obveza protiv pranja novca, saopćio je regulator.

Commerzbank - twitter

“Commerzbank AG i bivša Comdirect Bank AG, čiji je Commerzbank AG univerzalni nasljednik, prekršile su svoje nadzorne dužnosti”, stoji u saopćenju regulatora, prenosi Reuters.

Prema BaFin-u, banka nije na vrijeme ažurirala podatke o klijentima i nije osigurala odgovarajuće sigurnosne mjere, što je rezultiralo neadekvatnom dubinskom provjerom u tri slučaja, čime je prekršila svoje obaveze protiv pranja novca.

Commerzbank je priopćila da je preradila due diligence odnosno dubinske analize i ažurirala podatke o klijentima nakon akvizicije Comdirect banke, prenose Financije hr.

“Procesi su prilagođeni u skladu s tim, a ažuriranje podataka u potpunosti je dovršeno 2022. godine. BaFin-ovi zahtjevi su naravno ispunjeni “, dodaje se u priopćenju.

Drugi po veličini uvršteni zajmodavac u Njemačkoj u potpunosti je preuzeo online bankovni Comdirect kao dio korporativne reforme 2020.godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh