BIZnews

Vlade SAD, Njemačke i Britanije kupile ogromne količine bitcoina

Vlada Sjedinjenih Država jedan je od najvećih vlasnika bitcoinaBitcoin je decentralizirana, distribuirana, anonimna platna … uz druge države poput Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, prema podacima iz Arkhama.

Bitcoin - Flickr.com

Arkham, kripto obavještajna platforma, predstavila je nadzornu ploču koja prikazuje vlade s najvećim kripto posjedima, piše Cointelegraph.

Arkham je izvjestio da su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka “neke od najvećih zemalja” u smislu kripto holdinga.

S novim Arkhamovim alatom za praćenje, pojedinci mogu u stvarnom vremenu pratiti stanje i povijest transakcija za kriptovalute koje drže vlade.

Prema podacima, američka vlada najveći je Bitcoin kit među svjetskim državama koje prati Arkham. U posjedu imaju čak 212.847 BTC-a u vrijeme pisanja, vrijednih oko 15 milijardi dolara na bazi trenutnih cijena. Osim BTC-a, američka vlada takođe drži oko 200 miliona dolara u drugim kriptovalutama poput Ethera (ETH). Odlučili su se i za stabilne kovanice poput USDC-a i Tethera.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, koja je na drugom mjestu, drži 61.245 BTC-a u vrijeme pisanja. Vrijednost je oko 4,5 milijardi dolara, prema Arkhamovim podacima. Njemačka vlada posjeduje 49.858 BTC-a, što je u vrijeme pisanja teksta ekvivalentno otprilike 3,5 milijardi dolara.

Vlada El Salvadora — prve zemlje koja je Bitcoin učinila zakonskim sredstvom plaćanja u rujnu 2021. — drži znatno manje BTC-a od ostalih zemalja koje prati Arkham.

Prema podacima, salvadorska vlada drži 5717 BTC-a, vrijednih 405 miliona dolara u vrijeme pisanja članka.

Objavljivanje Arkhamovih podataka o tome koje vlade drže najviše bitcoina označava važnu prekretnicu u transparentnosti imovine kriptovaluta u vlasništvu kitova poput država.

Prošlo je dosta vremena otkako je javnost saznala za ogromne posjede BTC-a od strane vlade Sjedinjenih Država.

Arkham ukazuje na činjenicu da je SAD nastavio da gomila Bitcoin u posljednjih nekoliko godina. Od početka 2023., američka vlada je dodala najmanje 5000 BTC, na temelju Arkhamovih podataka i prethodnih izvještaja, prenose Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh