BIZnews

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH raste

Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH u prošloj godini iznosila je 131 milion KM, što je više za 14,38 posto u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz ovih proizvoda iznosio 230,5 miliona KM i veći je za 2,29 posto u odnosu na 2022.

Ukupan promet vanjskotrgovinske razmjene mlijeka i mliječnih proizvoda u 2023. godini iznosio je 361,5 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57 posto, objavila je Vanjskotrgovinska komora BiH.

Ako se posmatra količina izvezenog mlijeka iz BiH u prošloj godini, ona je veća za 0,93 posto u odnosu na prethodnu godinu, a zabilježen je i količinski rast izvoza maslaca i to za 70,09 posto, fermentisanog programa 18,34 posto, te sira 7,55 posto, navedeno je u analizi Komore.

“Kontinuirano postepeno povećanje godišnjeg izvoza ovih proizvoda, odnosno proizvoda sa dodatom vrijednosti, značajan je pokazatelj razvoja ovog sektora u BiH”, istakli su iz Komore.

Najznačajnija izvozna tržišta bila su Crna Gora, Hrvatska, Srbija, i Sjeverna Makedonija, dok je najveći uvoz bio iz Njemačke, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh