BIZnews

U zračnom prostoru BiH lani prosječno bilo 1.420 preleta aviona

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, usvojilo je Izvještaj o realizaciji Politike upravljanja zračnim prostorom Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Wizzair putnički avion - montenegroprospects.com

Statistički podaci o preletima kroz zračni prostor BiH pokazuju rast u odnosu na stepen prometa iz 2019. i 2022. godine, dok su slijetanja i polijetanja s međunarodnih aerodroma bila za 1% manja u odnosu na 2022. godine zbog smanjenja broja operacija Wizz Aira i gašenja njegovih baza na međunarodnim aerodromima u Tuzli i Sarajevu.

Prosječni broj preleta aviona u zračnom prostoru BiH u prošloj godini iznosio je 1.420, a najveći broj preleta je zabilježen 29.7.2023. godine kada su registrirana 2.162. Istog dana je evidentiran i najveći broj avio-operacija u jednom satu, i to 154 u vremenu od 9.40 do 10.40 sati.

Kada je riječ o operacijama aviona u području odgovornosti jedinica prilazne i aerodromske kontrole letenja (JPKAL) Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Tuzla, zabilježene su 30.062 operacije u prošloj godini u odnosu na 31.481 u 2022. godini. Najviše operacija, i to 17.199 zabilježio je JPKAL Sarajevo, a najmanje JPKAL Mostar 841, dok su JPKAL Tuzla i Banja Luka zabilježili 5.498 odnosno 6.524 operacije.
Podaci na globalnoj nivou pokazuju kako je kroz 40 najvećih aerodroma u Evropi u periodu od januara do novembra prošle godine prošlo 1,19 milijardi putnika, što je za 21% više nego 2022. godini.

U BiH je programom RSP-a izgrađeno 2.778 stambenih jedinica za raseljene

Vijeće ministara BiH usvojilo je Završni izvještaj o provođenju Okvirnog sporazuma između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja (RSP), koje će biti dostavljeno Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Regionalni stambeni program uspješno je zatvoren 2023. godine, a tokom njegove provedbe, uz financijsku potporu Evropske unije i zemalja donatora, osigurano je trajno stambeno zbrinjavanje za više od 11.300 korisničkih porodica ili blizu 36.000 osoba u četiri partnerske zemlje, i to Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu, u Bosni i Hercegovini izgrađeno je i obnovljeno 2.778 stambenih jedinica (890 stanova i 1.888 kuća) za stambeno zbrinjavanje oko 9.000 najugroženijih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika, čime je uspješno okončano njihovo dugotrajno raseljavanje.

Provodi se Zakon o kontroli kretanja oružja i vojne opreme

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva sigurnosti o provedbi Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme za 2023. godinu.

Prema Izvještaju izdano je 900 rješenja kojima se odobrava kretanje oružja i vojne opreme, što je za 7,91% više u 2023. u odnosu na 2022. godinu.

Od toga se 514 rješenja odnosilo na izvoz, a 386 na uvoz oružja i vojne opreme. Ukupno je 46 privrednih subjekata podnijelo zahtjeve za kretanje oružja i vojne opreme. U prošloj godini izdano je 453 suglasnosti kojima se odobravalo kretanje između entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, što je porast za 11,85% u odnosu na godinu ranije.

Donacija vozila za potrebe Doma zdravlja u Čajniču

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o prijenosu prava vlasništva nad stalnim sredstvima, čime se stvaraju uvjeti da Ministarstvo sigurnosti BiH bez naknade prenese pravo vlasništva nad jednim motornim vozilom JZU Dom zdravlja ‘Vaso Pelagić’ u općini Čajniče.

Radi se o vozilu marke Volkswagen, tip Caddy, koje će biti donirano Domu zdravlja ‘Vaso Pelagić’ kao potpora zdravstvenim djelatnicima u pružanju medicinske pomoći stanovništvu i migrantima na području općine Čajniče, koja se nalazi na ruti pojačanog migrantskog kretanja iz Srbije i Crne Gore kroz Bosnu i Hercegovinu, piše Profitiraj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh