BIZnews

Sir uvozimo i plaćamo u milionima, ni s mlijekom nije bolje

Vrijednost uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda veća za 100 miliona KM od izvoza!

Depositphotos/erix2005

Federalni zavod za poljoprivredu uradio je detaljnu analizu uvoza i izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu. Izvještaj je urađen na osnovu podataka Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a pokazao je da deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni iznosi 100.138.579 maraka.

Tako je lani ovih proizvoda u našu zemlju ukupno uvezeno u vrijednosti u vrijednosti većoj 231 milion maraka, a iz BiH je izvezeno nešto više od 131 milion KM. Od ovih proizvoda kod uvoza i dalje dominira sir s nešto više od 50 posto, a slijedi ga mlijeko.

Skoro 10 miliona kg mlijeka prošle godine smo uvezli iz Mađarske, potom 8,9 mil. kg iz susjedne Hrvatske te 2,1 milion kilograma iz Njemačka. Skoro pet miliona kilograma edamera, koliko je uvezeno, platili smo oko 37 miliona maraka, a za oko tri miliona kilograma gaude iz uvoza bh. građani su iskeširali više od 23 miliona maraka.

Vapaj bh. poljoprivrednika: Kilogram pšenice košta kao jedna kifla, podržite domaće

S druge strane, u strukturi izvoza dominira mlijeko koje čini 58,9 posto ukupnog izvoza ovih proizvoda u 2023. godini. Najviše smo ga izvozili u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, piše agroklub.

 


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh