BIZnews

Financial Times rangirao Tešanj na četvrto mjesto evropskih gradova i regija budućnosti

Općina Tešanj ponovo se našla na listi evropskih mikrogradova gradova i regija budućnosti, koju objavljuje američki časopis Financial Times.

Tešanj - Wikipedia

Financial Times je objavio fDi Intelligence listu evropskih gradova i regija buduće 2024. godine, na kojoj je Tešanj rangiran kao najbolja sredina Bosne i Hercegovine, a na listi su još među prvih deset i Kakanj, koji je rangiran kao sedmoplasirani te Bosanska Gradiška, koja je na 9. mjestu, potvrdio je Feni načelnik te općine Suad Huskić.

Bolje rangirani od Tešnja samo su Limerick iz Irske, Ventspils iz Latvije te Panevezys iz Litve.

– Mi smo već jednom bili na toj listi zajedno s općinama Žepče i Teslić, kao regija. Bilo je to 2014. i 2015. godine, kada je to bilo iznenađenje, ali smo nakon toga imali stalni ekonomski rast te sve druge parametre. Ove je godine bilo više od 500 prijava, tačnije 509 prijava iz gradova i regija – kaže Huskić, napominjući da je na listi bilo i gradova s ​​više od 100.000 stanovnika.

Ocjenjuje se ekonomski potencijal, ljudski kapital i stil života, ekonomičnost, povezanost, povoljnost za poslovanje te strategija direktnih stranih ulaganja.- Naša općina ima oko 13.800 zaposlenih, a prošle je godine registrirano novih 236 poslovnih subjekata. Na početku 2024. godine imamo ukupno 3.056 poslovnih subjekata. Usporedbe radi, 2020. godine imali smo 2.630 poslovnih subjekata, odnosno imamo rast za 425 novih poslovnih subjekata. Promet svih poslovnih subjekata u 2023. godini porastao je više od 20 posto te je iznosio 2,43 milijarde maraka, dok je u 2022. godini bio 1,9 milijardi maraka. Promet je rastao mnogo više nego u ostatku Federacije BiH i Bosni i Hercegovini. Broj zaposlenih je od 2020. godine povećan za 411 radnika te je na kraju 2023. godine iznosio 13.795 – ističe Huskić.

Posebno raduje, dodaje on, što su prošle godine imali 200 više rođene djece nego što je bilo umrlih.

Broj evidentiranih nezaposlenih u Službi za zapošljavanje općine Tešanj početkom 2024. godine iznosio je 5.140 te se konstantno smanjuje, piše bosniainfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh