BIZnews

Kriza u njemačkog stanogradnji bi mogla da se produbi

Kriza u njemačkoj stanogradnji bi mogla da se produbi u budućnosti, zaključak je danas objavljene studije Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Pixnio

U Njemačkoj trenutno nedostaje 600.000 stanova, a ova brojka bi prema prognozi organizacije Eurokonstrakt (Euroconstruct) mogla da poraste na 830.000 do 2027. godine.

Zbog naglog rasta troškova izgradnje i finansiranja često je nemoguće graditi nove stanove u Njemačkoj, izjavio je stručnjak IFO Ludvig Dorfmajster.

On je dodao da pad broja građevinskih dozvola “ne sluti na dobro” za naredne godine, navodi se na vebsajtu IFO.

Kriza sa nedostatkom stanova ne prijeti samo Njemačkoj, već i dobrom dijelu Starog kontinenta, pošto se, na osnovu rezultata istraživanja sprovedenog u 19 zemalja Evrope, stanogradnja smanjuje svuda osim u Španiji i Portugalu, prenosi Tanjug.

Pored Njemačke, situacija sa stanovima će biti posebno teška u Švedskoj, Francuskoj i Danskoj.

U Njemačkoj je nedostatak stambenog prostora posebno kritičan u velikim gradovima što utiče na drastični porast cijena stanarina, zaključuje se u izvještaju, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh