BIZnews

Mask preselio sjedište Neuralinka iz Delavera u Nevadu: Poslao oštru poruku

Mask preselio sjedište Neuralinka iz Delavera u Nevadu: Poslao oštru poruku.

Elon Musk - Bloomberg.com

Američka neurotehnološka kompanija Neuralink milijardera Ilona Maska (Elon Musk) premjestila je korporativno sjedište iz savezne države Delaver u Nevadu, nakon što je sudija iz Delavera odbacio ugovor o isplati 55,8 milijardi dolara, koje je Mask, prema sporazumu iz 2018. godine, trebalo da dobije od svoje kompanije Tesla, piše avaz.ba.

Reakcije pravnih eksperata

– Nikada nemojte da imate korporativno sjedište u državi Delaver. Preporučujem Nevadu ili Teksas, ukoliko preferirate da akcionari odlučuju – napisao je Mask na platformi X.

Pravni eksperti kažu da većina korporacija uspostavljaju sjedišta u Delaveru jer u toj državi zakoni favorizuju korporacije, prenosi AP.

– Delaver je prijateljski prema kompanijskom menadžmentu, ne prema akcionarima – rekao je profesor za biznis i pravo na Univerzitetu Mičigen.

Proces bio “pogrešan”

Krajem januara, kancelarka Delavera Ketlin Sejnt Džud Mekormik poništila je platni paket koji je Tesla uspostavio za Maska 2018. godine, presudivši da je proces bio “pogrešan” i da je cijena “nepravedna”.

U svojoj presudi, ona je paket nazvala “najvećom potencijalnom mogućnošću kompenzacije koja je ikada primijećena na javnim tržištima u više redova veličine”.

Mekormik je utvrdila da odboru kompanije Tesla nedostaje nezavisnost od Maska.

Njegovi advokati su rekli da paket mora da ostane u prvobitnoj formi kako bi se Masku dao podsticaj da ne ode, što nije prihvaćeno kao argument na sudu, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh