BIZnews

Meta će po prvi put u svojoj povijesti isplatiti dividendu

Facebookova krovna kompanija, Meta Platform, iznenadila je Wall Street i širu ulagačku zajednicu u četvrtak pokretanjem isplate gotovinskih dividendi.

Meta - Facebook

Meta je tako najavila kako će početi isplaćivati kvartalu dividendu od 50 centi. Ovo rezultira prinosom od manje od 0,5% s obzirom na skok dionica Meta za 13% na 447 dolara nakon radnog vremena.

Nova Metaina dividenda mogla bi proširiti institucionalno vlasništvo Meta prema investitorima koji žele ili trebaju dividende u svojim ulagačkim portfeljima, piše PoslovniPuls.

Neki analitičari smatraju kako će ovaj neočekivani poteza Metae potaknuti i druge velike tehnološke kompanije, poput Alphabeta (Google), da učine isto.

Alphabet se do sada opirao isplati dividendi, preferirajući vraćanje gotovine dioničarima putem velikog programa otkupa dionica. I Meta je otkupila 20 milijardi dolara svojih dionica 2023. godine.

Barron’s piše kako je i Amazon jedan od kandidata za isplatu velike dividende. Uzimajući uobzir rastuću dobit i pozitivan cash flow, ali i Tesla Elona Muska.

Tehnološke kompanije koje ne isplaćuju dividende uglavnom su to opravdavale fokusom prioriteta na rast. Ipak, čini se kako se i to sada mijenja. Naime, investitori smatraju dividendu znakom povjerenja u stabilno poslovanje.

Apple i Microsoft već dugo isplaćuju dividende (oba prinosu su sada ispod 1%). Od tada su postale dvije najvrijednije tvrtke na svijetu.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh