BIZnews

Kina u problemima: Šta se događa u drugoj ekonomiji svijeta?

Iza Kine je godina za zaborav.

ekonomija - Pixabay

Predsjednik Si Đinping u novogodišnjem televizijskom obraćanju priznao je da su zemlju snašli ekonomski problemi, a oni neće nestati sami od sebe ni u 2024. godini.

Si je u nastupu nahvalio kineska ekonomska postignuća u 2023. i ohrabrio narod, no zanimljivo je to da je prvi put priznao da zemlja ima problema, piše Benjamin Ejsel, dopisnik njemačkog ARD-a iz Pekinga.

Kineski predsjednik rekao je da će se neka preduzeća suočiti s teškoćama, a neki će imati problema s pronalaženjem posla. Takvi komentari predsjednika države i Komunističke stranke su rijetki.

Samo nekoliko sati prije nego što je emitovano Sijevo obraćanje statistički ured u Pekingu objavio je nove podatke o industrijskoj proizvodnji. Prema službenom indeksu menadžera nabave (PMI), kineska proizvodna aktivnost smanjena je treći mjesec zaredom u decembru. Pala je na 49 bodova s 49,4 boda u novembu, a vrijednosti indeksa manje od 50 označavaju pad proizvodnje.

Prije godinu dana kineska privreda u početku je izgledalo kao da se brzo oporavlja nakon okončanja stroge politike ‘nula slučajeva covida’, ali se situacija brzo pogoršala.

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond pretpostavljaju da je bruto domaći proizvod Kine porastao za više od pet odsto prošle godine. To bi značilo da je bio ispunjen cilj komunističke države i stranačkog vodstva od oko pet odsto rasta.

No ove godine Kinezima neće biti lakše jer su problemi i dalje isti. Golema nekretninska kriza nije riješena: prezadužene građevinske firme, poput Evergrandea i Country Gardena, još uvijek se bore za opstanak. Cijene stanova padaju, a sve manje se gradi. Prošla su vremena u kojima je građevinska industrija činila trećinu kineske privrede.

Rekordan broj mladih ljudi je bez posla. Osim toga, društvo stari, stanovništvo se smanjuje, a mnogi Kinezi više ne žele djecu. Domaća potražnja ostaje slaba. To stavlja pritisak na privredu, i dalje usmjereno na proizvodnju i izvoz, a pritom slabi inostrana potražnja.

Zemlja je na pragu deflacije, a to znači da se bori s padanjem cijena – što se smatra lošim za privredu i pogubnijim od inflacije. Komunističko vodstvo već je najavilo daljnje mjere za poticanje privrede. Državne banke tako su dodatno smanjile kamatne stope da bi potaknule ulaganja, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh