BIZnews

Napojnice u Hrvatskoj sada možete davati i karticama

Od početka 2024. u Hrvatskoj se primjenjuje novi model fiskalizacije napojnica…

Od početka 2024. u Hrvatskoj se primjenjuje novi model fiskalizacije napojnica, koje se sada mogu ostavljati i bezgotovinskim plaćanjem karticama, te je utvrđen i neoporezivi iznos od 3.360 eura godišnje po osobi, dok će se iznosi napojnica iznad toga oporezivati po stopi poreza na dohodak.

Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK (Hrvatske gospodarske komore) snažno se zalagalo i ustrajalo na, kako ističu, primjeni modela fiskalizacije napojnica, što je implementirano i zadnjim krugom porezne reforme.

– Iznosi naplaćeni karticama nose u prosjeku 80 posto prihoda ugostiteljskog objekta, a sada gosti mogu i pri kartičnom plaćanju ostaviti napojnicu – kaže direktorica Sektora za turizam HGK Andreja Vukojević.

Ocjenjuje i da je to “stimulirajući potez za sektor ugostiteljstva i vrlo pozitivna stvar za privlačenje i zadržavanje djelatnika u sektoru”, prenosi Hina.

Napojnica je najčešće dobrovoljni izbor gosta ili kupca neke usluge ili proizvoda hoće li prodavaču ili pružatelju usluge ostaviti neki dodatni novčani iznos, izvan redovne cijene.

Sada je to po novom modelu moguće i gotovinom i karticama, ako korisnici procijene žele li ostaviti napojnicu i u kojem iznosu, te se, objašnjavaju iz HGK, povezuje uz izdani račun i evidentiraju podaci o iznosu napojnice i načinu njezina davanja (gotovina ili kartica).

– Važno je napomenuti da se na računu ne prikazuje iznos napojnice. Na prijavu napojnica primjenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma – dodaju iz HGK, piše biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh