BIZnews

Katar u 2023. posjetilo više od četiri miliona turista

Katar su u 2023. godini posjetila četiri miliona turista, što je najveći broj posjeta u posljednjih pet godina, potvrdio je Qatar Tourism (QT), vladino tijelo za upravljanje turizmom.

Katar - ilustracija

Najveći broj turista u zemlju Zaljeva, koja je već petu godinu zaredom proglašena za najsigurniju na svijetu, stigao je iz susjedne Saudijske Arabije (25,3 posto ukupnih dolazaka), a slijede Indija (10,4 posto), Njemačka (4,1 posto), Velika Britanija (3,9 posto) i Kuvajt (3,5 posto). Čak 85 posto posjetitelja stigao je zračnim putem, prenijela je katarska državna novinska agencija QNA, piše biznis.

Vlasti smatraju da je izniman turistički zamah rezultat pozitivnog naslijeđa Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine, inače, prema FIFA-i, najboljeg u historiji. Svakako, to je i rezultat stalnih napora i inicijativa te države za promicanje turističkog sektora, uključujući brojne svjetski atraktivne događaje u oblasti sporta (poput utrke za Veliku nagradu Katara), kulture, raznih značajnih konferencija itd.

– Katar nastavlja pokazivati svoju privlačnost kao globalna turistička destinacija sa svojom proširenom turističkom infrastrukturom, sigurnošću i autentičnim arapskim gostoprimstvom. Raznolika turistička ponuda Katara, uključujući 500 kilometara netaknute obale, muzeji svjetske klase, kulturna i druga moderna odredišta, kombiniraju se kako bi stvorili jedinstven doživljaj odmora koji se može prilagoditi putnicima iz regije i inozemstva – kazao je Saad bin Ali Al Kharji, predsjedavajući Qatar Tourisma (QT), najavljujući aktivnosti koje će biti prilika za dodatni turistički rast Katara u budućnosti.

Inače, nakon FIFA Svjetskog prvenstva Katar se nastoji pozicionirati kao vodeća globalna turistička destinacija, nastavljajući tako korake u provedbi planova o svojoj ekonomskoj diverzifikaciji. U proteklom periodu Qatar Tourism je pokrenuo nekoliko uspješnih kampanja i inicijativa s ciljem jačanja katarskog turističkog sektora i podizanja globalne svijesti o proširenoj ugostiteljskoj ponudi, gdje je ta zaljevska zemlja predstavljana kao „spoj modernosti i kulturne autentičnosti“.

U međuvremenu i Doha je izabrana je za prijestolnicu arapskog turizma.

Nakon veoma uspješne organizacije FIFA Svjetskog prvenstva (SP) i vjerovatno najboljeg finala mundijala ikada, Država Katar će od 12. januara do 10. februara 2024. godine po treći put biti domaćin i Azijskog kupa (AFC Asian Cup Qatar).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh