BIZnews

Globalni turizam se naredne godine vraća na nivo iz 2019.

Svijetom je do kraja septembra ove godine putovalo 975 miliona turista, ili 38 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopćeno je iz Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

turizam - biznis.ba

Zbog snažne turističke potražnje i potrošnje uslovljene i porastom cijena, globalno će turizam do kraja ove godine dostići 90 odsto nivoa iz 2019, dok će se u narednoj vratiti na taj nivo, pokazuju nove procjene UNWTO.

„Međunarodni turizam na putu je oporavka, a najnovije izdanje Svjetskog turističkog barometra UNWTO-a pokazuje da su svjetska odredišta u trećem tromjesečju primila 22 odsto više međunarodnih turista nego u istim mjesecima prošle godine, čemu je pogodovala ljetna sezona“, rekli su iz UNWTO.

Oni su saopćili i da je, prema prvim procjenama, u trećem tromjesečju ove godine međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu bilo 91 odsto u odnosu na one u istom tromjesečju prije pandemije, te da ih je u julu bilo 92 odsto, čim je taj mjesec najbolji do sada od početka pandemije.

Za prihode od međunarodnog turizma procjenjuju da bi globalno u ovoj godini mogli dostići oko 93 odsto iz 2019. godine.

Novi podaci UNWTO-a pokazuju da je u mnoga odredišta u svijetu u ovoj godini došlo jednako ili više turista i da su ostvarili i veće prihode nego 2019.

Po svjetskim regionima, podaci UNWTO-a pokazuju da je najviše turista u ovoj godini posjetilo odredišta na Bliskom istoku, te u Evropi i Africi, koje i predvode oporavak od pandemije.

Evropa je u devet mjeseci dostigla ukupno 94 odsto dolazaka stranih turista iz 2019. godine, ali i dalje je najposjećenija u svijetu, u kojoj 550 miliona međunarodnih dolazaka turista čini 56 odsto od njihova ukupnog broja u svijetu, čemu su dosta doprinijeli turisti iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Afrika je stigla do 92 odsto dolazaka turista u odnosu na one prije pandemije, dok je Ameriku u devet mjeseci ove godine posjetilo njih oko 89 odsto kao 2019. godine.

Azija i Pacifik dostigli su 62 odsto rezultata u odnosu na one prije pandemije, zbog sporijeg otvaranja za međunarodna putovanja, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh