BIZnews

U Hrvatskoj najskuplji bakalar u Evropi

Hrvatski građani plaćaju najskuplji bakalar u Evropi…

Pixsell

Hrvatski građani plaćaju najskuplji bakalar u Evropi, a tradicionalna blagdanska košarica poskupjela je 21 posto u odnosu na prošlu godinu, upozorili su u srijedu Nezavisni hrvatski sindikati.

Najskuplja blagdanska košarica s bakalarom i odojkom ove godine iznosi 417 eura, srednja je 176 eura, najskromnija je 98 eura, izjavio je predsjednik sindikata Krešimir Sever na zagrebačkoj Splavnici, na tradicionalnom predstavljanju božićne potrošačke košarice za tročlanu porodicu.

Košarica obuhvaća Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana, Staru i Novu godinu, a Sever je istaknuo da nikada do sada u Hrvatskoj nije bila ovoliko skupa.

U odnosu na prošlu godinu najskuplja je košarica u Hrvatskoj poskupjela za 21 posto, srednja 15 posto, a najskromnija devet posto.

“Bakalar plaćamo najskuplje u Evropi, čak i zemlje koje su znatno udaljenije nego mi od Norveške imaju jeftiniji bakalar od nas”, rekao je Sever.

Ove ćemo godine imati najskuplji Božić i zato što odojka nema zbog afričke svinjske kuge i cijena mu je “odletjela u nebo”.

Sever je rekao i da su cijene hrane u Hrvatskoj u protekle dvije godine porasle više od 30 posto te su znatno više od EU prosjeka.

“Zadnji pokazatelji pokazuju inflacija 4,7 posto, a hrana je poskupjela 7,9 posto”, rekao je.

Osvrnuo se i na upozorenja iz EK da treba prestati s podrškama za energiju.

“Da smo mi kojim slučajem imali slobodno formiranje cijena energije poput Njemačke ili Francuske, u Hrvatskoj bi bio pomor. U tim je zemljama tri puta su veće plaće nego u Hrvatskoj gdje su među najnižima u EU”, kaže Sever.

Dodao je i da s medijalnom plaćom, nešto većom od hiljadu eura neto, u Hrvatskoj živi više od 830 hiljada ljudi.

Upozorio je i da su nestalni poslovi i male plaće “izgurali” velik dio građana iz Hrvatske, te poručio vladajućima da ne oslobađaju više poslodavce od taksi, da ne povećavaju neoporeziva primanja koja ne ulaze u penzioni sistem i oslobođena su doprinosa za zdravstveno osiguranje.

“Nama treba normalan, zdravi rast plaće bez imalo demagogije koliko nam je dobro jer znamo da to nije tako”, poručio je Sever, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh