BIZnews

Koje su TOP 3 zemlje u evropskoj proizvodnji vina?

Čak 83 posto proizvodnje čine samo tri zemlje. Druge su daleko iza njih.

Depositphotos/mrfotos

Tri zemlje najveći proizvođači

Tri zemlje čine 83 posto proizvodnje. Italija i Španija su doprinijele sa skoro pet milijardi litara, što predstavlja 62 posto ukupne proizvodnje, dok je Francuska proizvela 3,4 milijarde litara ili 20 posto. Ostali proizvođači koji premašuju jedan posto od ukupnog iznosa EU su: Njemačka sa četiri, Portugal iznad dva i Mađarska ispod dva posto.

Italija je najveći izvoznik

Članice EU su u 2022. godini izvezle 7,2 milijarde litara vina, a skoro polovina ili 3,2 milijarde litara, što čini 44 posto, je izvezena u zemlje izvan Unije. Najviše je izvezeno u Ujedinjeno Kraljevstvo 0,7 milijardi litara ili 23 posto, a slijede SAD sa 0,7 milijardi litara ili 22, Rusiju sa 0,3 milijarde litara ili devet posto.

Na mjestu najvećeg izvoznika i dalje je Italija sa izvozom od 2,2 milijarde litara u 2022. godini, što predstavlja 30 posto izvoza vina članica EU. Slijede Španija sa 2,1 milijarda litara ili 29 posto i Francuska sa 1,4 milijarde litara, odnosno 19 posto, piše agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh