BIZnews

Sve popularniji lijek za mršanje ima novo svojstvo, dionice im odletjele u nebo

Dionice Novo Nordisk porasle su 3 posto u ponedjeljak i to zato što je tržište reagiralo na podatke koje je farmaceutski proizvođač predstavio tokom vikenda…

Lijekovi - biznisinfo.ba

Dionice Novo Nordisk porasle su 3 posto u ponedjeljak i to zato što je tržište reagiralo na podatke koje je farmaceutski proizvođač predstavio tokom vikenda, pokazujući da popularni lijek protiv pretilosti, Wegovy, ima koristi i za zaštitu srca a ne samo za gubitak kilograma, piše biznisinfo.

Podaci predstavljeni u subotu na važnom medicinskom skupu u Sjedinjenim Američkim Državama dodatno su povećali povjerenje investitora i analitičara u kardiološke prednosti lijeka Wegovy, nakon što je Novo Nordisk u avgustu objavio preliminarne podatke iz svoje velike studije, čime su dionice dosegle rekordnih 17 posto rasta tog dana.

Podaci objavljeni u avgustu iz Select studije danske farmaceutske firme pokazali su da Wegovy, koji je pokazao sposobnost pomoći pacijentima da prosječno izgube 15 posto svoje tjelesne težine, također smanjuje mogućnost srčanog udara, moždanog udara ili smrti od bolesti srca za 20 posto.

Puni rezultati studije pokazali su da se razlika u riziku za srčane problemi između pacijenata koji su primali Wegovy i onih koji su uzimali placebo počela pojavljivati gotovo odmah nakon početka liječenja, piše Reuters, prenosi Poslovni.hr.

Markus Manns, upravitelj portfelja u Union Investmentu u Njemačkoj i dioničar Novo Nordiska, izjavio je Reutersu da je rani kardiovaskularni benefit bio “pozitivno iznenađenje” koje može biti važan faktor razlikovanja u odnosu na konkurentske lijekove koji se razvijaju kod drugih firmi, uključujući Amgen (AMGN.O) i Pfizer (PFE.N).

Analitičari iz Jefferiesa su u bilješci izjavili da je medicinski benefit lijeka Wegovy za pretilu osobu s kardiovaskularnim bolestima jasan iz podataka, ali kardiolozi u Sjedinjenim Američkim Državama su im rekli da ih brine visoka cijena lijeka. Wegovy u SAD-u naime ima cijenu od 1.000 dolara mjesečno.

Analitičari iz Jefferiesa predviđaju da novi podaci neće rezultirati povratom troškova za Wegovy zbog tih novootkirvenih benefita za srce, osim ako Kongres Sjedinjenih Američkih Država ne odobri zakon koji bi omogućio Medicare zdravstvenom planu da nadoknadi troškove tih lijekova.

Naime, američki zakon klasificira tretmane za mršavljenje kao lijekove za stil života i sprečava Medicare da ih plaća. Wegovy pripada klasi lijekova koji imitiraju hormon u crijevima koji pomaže reguliranju razine šećera u krvi i apetita.

Firme u SAD-u širom različitih sektora, poput proizvođača hrane i pića, suočavaju se s rastućom zabrinutosti investitora zbog potencijalnog utjecaja na njihovo poslovanje uslijed rastuće popularnosti lijekova za mršavljenje.

Novo Nordisk je prvi na tržištu s visoko učinkovitim lijekovima za mršanje. Prošle sedmice regulatori u SAD-u i Velikoj Britaniji odobrili su konkurentske tretmane za mršanje firme Eli Lilly, koji su prethodno bili odobreni i plasirani na tržište kao Mounjaro za dijabetes.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh