BIZnews

WeWork podnio zahtjev za stečaj

WeWork je u ponedjeljak podnio zahtjev za zaštitu od bankrota u Poglavlju 11 na saveznom sudu u New Jerseyju…

Sudska presuda - Blogspot.com

WeWork je u ponedjeljak podnio zahtjev za zaštitu od bankrota u Poglavlju 11 na saveznom sudu u New Jerseyju, rekavši da je sklopio ugovore s velikom većinom svojih imatelja osiguranih zapisa i da namjerava smanjiti “neoperativne” najmove.

Podnošenje zahtjeva za bankrot ograničen je na WeWorkove lokacije u SAD-u i Kanadi, navodi se u saopćenju firme. Kompanija je prijavila obveze u rasponu od 10 do 50 milijardi dolara, prema zahtjevu za bankrot.

– Duboko sam zahvalan na potpori naših financijskih dionika dok zajedno radimo na jačanju naše kapitalne strukture i ubrzanju ovog procesa kroz Sporazum o potpori restrukturiranja – rekao je izvršni direktor WeWorka David Tolley, piše Biznisinfo.

– I dalje smo predani ulaganju u naše proizvode, usluge i tim svjetskih zaposlenika kako bismo podržali našu zajednicu – dodao je.

WeWork je pretrpio jedan od najspektakularnijih korporativnih kolapsa u novijoj historiji SAD-a u posljednjih nekoliko godina. Procijenjena 2019. na 47 milijardi dolara u krugu koji je vodio SoftBank, kompanija je pokušala i nije uspjela izaći na burzu prije pet godina.

Pandemija je izazvala dodatnu bol jer su mnoge firme naglo raskinule ugovore o najmu, a ekonomski pad koji je uslijedio natjerao je još više klijenata da zatvore svoja vrata.

U regulatornom dokumentu iz avgusta otkriveno je da bi bankrot mogao predstavljati zabrinutost.

WeWork je debitirao kroz firmu za akvizicije posebne namjene 2021., ali je od tada izgubio oko 98% svoje vrijednosti. Firma je sredinom avgusta objavila obrnutu podjelu dionica u omjeru 1-za-40 kako bi se njenim dionicama trgovalo natrag iznad 1 USD, što je uvjet za zadržavanje kotacije na burzi u New Yorku.

Dionice WeWorka pale su na najnižu razinu od oko 10 centi i trgovale su se po oko 83 centa prije nego što je dionica zaustavljena u ponedjeljak. Bivši izvršni direktor i suosnivač Adam Neumann rekao je da je prijava “razočaravajuća”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh